De 5 DOX-serier

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX fylder 10 år i år og er større end nogensinde. I år har festivalen reduceret antallet af serier, for at gøre programmet mere overskueligt. Her er fem bud på hvilke filmserier du kan begynde med.

The Sound Of Old Rooms Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DOX:POL

Foto: PR.

USAs vælgere går til urnerne 6. november og CPH:DOX er med på sidelinien. Som en del af en stor serie om politiske film i årets program, afholder DOX sammen med TV2 valgaften på Teglholmen, hvor man hele natten kan følge slagets gang gennem livetransmission, debatter og analyser.

Aftenen starter med visning af filmen »2016: Obama’s America«, en meget omdiskuteret film af højrefløjens svar på Michael Moore, John Sullivan.

Den politiske serie byder også på »Janeane From Des Moines«, hvor dokumentaristen Grace Lee undersøger det konservative miljø ved at udgive sig for en kristen husmor, der vil gøre alt for at slippe af med Obama.

Ud over det amerikanske valg, er der politiske film med et bredt spektrum af temaer i årets CPH:DOX program. 


Hvad: Politiske dokumentarfilm
Hvordan: Spilletider og billetinfo »2016: Obama’s America« »Janeane From Des Moines«


  
DOX:DK

Kidd Life Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Dansk dokumentar er i rivende udvikling og er naturligvis også stærkt repræsenteret på årets festival. Joshua Oppenheimers chokerende »The Act of Killing«, der følger indonesiske gangsteres forsøg på at genskabe deres massemord under kommunistforfølgelsen i 1965 på film, åbnede årets program og kan ses flere gange i festivalperioden.

Der er gensyn med den pudsige »Lej En Familie« om japanske udlejningsfamilier, samt sidste års »Testamentet«, om en familie, der går i spåner på grund af en millionarv.

Desuden byder danskerserien på spændende film om blandt andet homoseksuel kærlighed i det vestjyske fiskermiljø, pigebander i Brøndby, samt Andreas Johnsens glimrende nye film om rapfænomenet Kidd, »Kidd Life«.

Hvad: Danske dokumentarfilm
Hvordan: Spilletider og billetinfo »The Act of Killing« »Lej En Familie« »Kidd Life«


 

DOX:INDIA

Vertical City Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

CPH:DOX har i år sammensat et indisk program med ti film af meget forskellig karakter. Og for at sætte lidt ekstra krydderi på dette program, kan man ved enkelte visninger også smage på indien, idet, der serveres lidt mundgodt til filmene.

Det gælder blandt andet »We Are Not Untouchable« af videoaktivisten og menneskerettighedsforkæmperen Stalin K, som man også kan møde ved visningen på Teater Grob 1. november. Filmen gør oprør mod det indiske kastesystem.

Der serveres også en let anretning ved visningen af »Love in India«, der sætter spørgsmålstegn ved landets seksualpolitiske konservatisme, samt »Vertical City«, som beskriver et forfejlet rehabilitationsprojekt i Mumbai og »The sound of old rooms«, Der følger en digter gennem tyve år.

Hvad: Dokumentarfilm om Indien
Hvordan: Spilletider og billetinfo »We Are Not Untouchable« »Love in India« »Vertical City« »The sound of old rooms«


 

DOX:SJOV

The Road Uphill Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Det er blevet en fin DOX tradition at præsentere film i utraditionelle rammer. Således kan man også i år få en række filmoplevelser, der skiller sig ud fra mængden. For eksempel kan man se den engelske »Swandown: Vandcykler og whisky«, siddende i svaneformede vandcykler, som i dagens anledning er placeret i Pumpehusets koncertsal.

Eller se to de to cykelfilm »Moon Rider« og »The Road Uphill« samme sted. Her kommer du til at deltage aktivt i visningen, da strøm til fremviseren skal leveres af publikum på strømproducerende cykler.

Den danske »Public Hearing« vises i relevante rammer på Københavns Rådhus og den fascinerende dyrefilm »Bestiaire« vises i Zoologisk have med tilhørende rundvisning i haven efter lukketid.

Hvad: Film på sjove steder
Hvordan: Spilletider og billetinfo »Swandown: Vandcykler og whisky« »Moon Rider« »The Road Uphill« »Public Hearing« »Bestiaire«


 

DOX:MAD

Canned Dreams Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Mad-dokumentarer er de seneste år blevet allemandseje. Bare tænk på »Super Size Me« og »Food, Inc«, der ramte den bevidste forbruger lige mellem øjnene som en lavtflyvende stegepande. CPH:DOX har igen i år en god håndfuld film klar, hvor fokus er zoomet ind på det kulinariske.

Se for eksempel den finske »Canned Dreams«, hvor hovedpersonen er en dåse ravioli, der følges fra jord til bord, eller den hollandske »L’amour des Moules«, der som titlen antyder er 76 minutters ubegrænset kærlighed til det lille bløddyr - muslingen. Den bliver vendt og drejet, smagt og diskuteret fra alle tænkelige vinkler, og af folk med jobs, man ikke anede eksisterede. Der er otte film i »Food on Film« serien og nogle visninger har også smagsprøver på menuen.

Hvad: Dokumentarfilm om mad
Hvordan: Spilletider og billetinfo »Canned Dreams« »L’amour des Moules« »Food on Film«