DDR-løgnen

Kulturjournalist Bent Blüdnikow om mediers og politikeres renvaskning af deres forhold til DDR.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med årsdagen for Murens fald den 9. november bragte danske medier TV-udsendelser og artikler, hvor glæden og begejstringen over Murens og senere kommunismens fald var til at føle på. Den danske offentlighed fejrede sejren over et umenneskeligt system, der havde holdt sin befolkning som slaver i årtier.

Begejstringen hvilede dog på den modsætning, at store dele af den danske offentlighed ikke udtrykte væmmelse, da fangelejren rent faktisk eksisterede. De fleste regnede ikke med, at Muren ville falde, og det officielle Danmark, der havde anerkendt DDR i 1973, var i lange perioder ikke udpræget synlig i fordømmelsen af den undertrykkelse, der fandt sted. Der var en generel accept af, at det kommunistiske system nok var evigt, og at vi måtte finde en måde at leve på med denne nabo. Det var realpolitisk forståeligt.

Værre var det, at kredse i Danmark gav det østtyske regime legitimitet. Det var selvfølgelig ikke mindst medlemmer af Danmarks Kommunistiske Parti, der var de ivrigste efter i ikke blot overført betydning at kysse regimets ledere, men medløberiet over for DDR gik videre. Det Radikale Venstre dyrkede tætte forbindelser til det østtyske Bondeparti, som blot var et fupparti, som regimet og Stasi stod bag. DDR opnåede, hvad man ønskede, for der var ingen kritik af forholdene fra de Radikales side.

Småt med kritik

Husker man udsendelser fra Danmarks Radio, vil man også erindre, at det var meget småt med kritik af DDR. Faktisk var fokus et helt andet sted i tiden efter 1968, for hvad DRs journalister var mest forargede over, var de påståede fascistiske tendenser i Vesttyskland. Man bragte hyppige udsendelser om det såkaldte Berufsverbot, der var et påbud, som de vesttyske myndigheder udstedte mod ansættelse af venstre­radikale folk i administrationen. Man kan diskutere fornuften i et sådant forbud, men man må forstå, at de vesttyske myndigheder kæmpede mod udbredt spionage fra DDR og dertil en voksende tysk terrorisme, der havde bund i en venstreradikal tendens blandt intellektuelle og studerende.

I dette Berufsverbot så den danske venstrefløj en fascistisk tendens, som den anså for værre end undertrykkelsen i DDR. Man forsøgte også at pynte på elendigheden bag Muren. Et typisk eksempel var kommunisten Kjeld Koplev, der havde fri mikrofonadgang i DR og i sit indslag i 1978 sagde om DDR:

»Materielt er landet ved at være mættet ... Ja, udbuddet er stort. Der mangler ikke noget. Produktionen af alting er steget. Priserne er ikke. Men lønningerne er gået op.«

Værst stod det til på venstrefløjsavisen Information, hvor der dårligt nok var artikler om de reelle forhold i DDR. Alle artikler om Tyskland handlede stod set om det undertrykkende vesttyske stats­apparat og Berufsverbot. I en leder fra 1976 skrev man, at Vesttyskland ikke var et rigtigt demokrati.

Lad os glædes over, at Muren faldt, men fald ikke for DRs og Informations renvaskning af sig selv. I de kritiske år stod de ikke sammen med de folk, der rent faktisk kritiserede undertrykkelsen.