David Holt Olsen: »Lys i Mørke« er genialt fjernsyn

»Lys i Mørke« er en serie på DR i seks afsnit. Det er to verdener, der møder hinanden: konsulentdanmark og det traditionelle Danmark

Byen Mørke på Djursland danner rammen om DR-dokumentaren »Lys i Mørke«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Lys i Mørke« er en serie på DR i seks afsnit (dette er skrevet efter andet afsnit) og handler om den lille landsby Mørke på Djursland, som har fået 4,5 mio. kr. til at forny byen. Tilflytteren Jakob, der stemmer Alternativet og arbejder på det trendy Sydhavnen i Aarhus som bæredygtighedskonsulent, stiller sig i spidsen for udviklingsprojektet.

Søren Ryge er fortæller. Han er en mester i at se det store i det små. Således også i Mørke, hvor vi i mikroperspektiv genspiller 00ernes hede drøm om den søvnige bys forvandling til vibrerende, generisk, kreativ kulturby med street art, urban gardens og skateparks. Byerne konkurrerede på kulturel kapital og urban coolness om at tiltrække »de rigtige mennesker«, som det hed.

I Mørke kører de rigtige mennesker hurtigt de forkerte mennesker ud på et sidespor. De forkerte er DF’eren Grete og parret Birgit og Poul Erik, der frivilligt har holdt en lille offentlig have, »Thuja-hjørnet« ved stationen. De inkarnerer på den måde det aktive civilsamfund, men de gør det ikke på den rigtige krea-cool måde. De er for småborgerlige.

Der skal laves en stakeholderrapport til 300.000 kr. Søren Ryge brillierer ved at udtale ordet stakeholderrapport langsommere, end noget ord nogensinde er blevet udtalt på dansk TV. Man får tid til at overveje, om det dækker over noget substantielt.

En konsulent stiller Birgit og Poul Erik spørgsmålet:

»Mener I, at Mørke er en mand eller en kvinde?«

Det er to verdener, der møder hinanden. Konsulentdanmark og det traditionelle Danmark. Postmodernister med nye fortællinger, City Branding og kreativ klasse overfor et Danmark med håndværkerbiler, frisører og blomsterbindere.

Andet afsnit starter med en væld af konsulentord: Kick off workshop, arbejdsgrupper, referencebilleder og en række nye værdiord. Bl.a. bæredygtighed. Eller, som Jakob siger, det er kun halvt med, fordi byen er ikke bæredygtig endnu, men vil gerne være det. Man fornemmer visioner om bæredygtige, økologiske madfællessskaber og fælleshaver i Mørke. En drøm, hvor de konkrete Mørke-borgere ikke alle passer ind. Endnu.

Birgit og Poul Erik finder en skjult mailkorrespondance, og kan se, de er kørt ud på et sidespor i stations-arbejdsgruppen, der har planer om at opstille et fyrtårn på Thuja-hjørnet. Vi ser Birgit synge med på Peter Bellis: »Hvad end der sker, bli’ væk fra vort kvarter, det er ikke topmoderne, men vi behøver ikke mer’.«

»Selvom byen er lille, er følelserne store,« brummer den alvidende fortæller Søren Ryge.

I mellemtiden har Jakob fået en idé om at flytte en stor træfigur lavet af gamle paller fra musikfestivalen NorthSide til Mørke, men det kræver penge. Grete har erfaring som fundraiser, så de holder møde. Er et neongrøntbrunt kabinet bestående af Grete fra DF og Jakob fra Alternativet ved at tage form?

Det er Brexit, Trump og storbyeliter versus det traditionelle, gule Danmark på mikroniveau. Er der håb om, at vi kan finde hinanden igen? En vej ud af skyttegravene?

Det er genialt fjernsyn.