David Bowies pladespiller kan blive din

David Bowie efterlod sig kunst til en værdi af omkring 90 mio. kroner. Samlingen, der omfatter værker af Damien Hirst, Henry Moore og Jean-Michel Basquiat, kommer på auktion til november. Inden da kan den ses i London.

David Bowies pladespiller - en Brionvega Radio Phonograph RR 126 fra 1965 - er vurdreret til 800-1.200 pund. (Foto: PR/Sotheby's) Fold sammen
Læs mere

»Kunst er det eneste, jeg nogensinde har ønsket at eje,« sagde David Bowie til New York Times i 1998.

»Den har altid været en konstant næring for mig. Jeg bruger den. Den kan ændre, hvordan jeg har det om morgenen. Det samme kunstværk kan forandre mig på forskellige måder, alt efter hvor jeg er i mit liv.«

Den britiske musiker, der døde af kræft i januar, 69 år gammel, efterlader sig da også en betydelig kunstsamling, som nu kommer til salg.

Auktionshuset Sotheby’s i London sætter næsten 300 kunstværker fra Bowies private samling på auktion til november.

Den samlede vurdering lyder på op mod ti mio. pund svarende til næsten 90 mio. kroner.

Men inden kunstsamlingen kommer under hammeren, bliver den udstillet i London, så offentligheden kan se værkerne. Dermed bliver det muligt at få et indblik i, hvad der drev og inspirerede en af det 21. århundredes største kunstnere, som ud over musikken var fanatisk optaget af kunst, ligesom han elskede litteratur.

»Davids kunstsamling var drevet af personlig interesse og udsprang af passion. Han lånte gerne sine værker ud. Hans familie har beholdt visse værker, som betyder noget personligt for dem, men ellers er det nu tid til at give andre mulighed for at nyde - og købe - den kunst, han satte så stor pris på,« udtaler en talsperson for boet efter David Bowie.

Samlingen består hovedsagligt af britisk kunst fra det 20. århundrede. Der er malerier af Damien Hirst, Henry Moore, Frank Auerbach og Graham Sutherland, men også afrikansk samtidskunst og surrealistiske værker.

»Som samler holdt Bowie øje med kunstnere, han følte slægskab med, og som kunne røre og inspirere ham. Det er det, der førte ham til britisk kunst fra begyndelsen og især midten af det 20. århundrede – og som selvfølgelig også førte ham hjem,« siger Simon Hucker, der er senior specialist i moderne kunst og efterkrigstidskunst hos Sotheby’s.

David Bowie voksede op i det sydlige London, og det prægede også hans valg af kunst. Men samlingen rummer som nævnt også meget andet. Et værk, der skiller sig ud i samlingen, er for eksempel den amerikanske kunstner Jean-Michel Basquiats maleri »Air Power«, som i sig selv forventes at kunne indbringe op mod 3,5 mio. pund, eller hvad der svarer til over 30 mio. kr. Bowie købte billedet efter at have været med i »Basquiat«, Julian Schnabels film fra 1996 om den amerikanske kunstner. I den spillede Bowie Andy Warhol, som han kendte helt tilbage fra 1971 og mødte i Warhols legendariske The Factory i New York.

David Bowie fulgte i det hele taget kunstverdenen tæt. Han var redaktør for kunstmagasinet Modern Painters Magazine og interviewede her kunstnere som Jeff Koons, Damien Hirst og Tracey Emin, ligesom han stod bag kunstbogsforlaget 21. Han malede også selv og var en del af forskellige kunstnerfællesskaber i London, New York og Berlin.

Ud over kunstværkerne vil 120 andre genstande komme på auktion. Blandt andet møbler, der har tilhørt David Bowie, og en pladespiller fra 1960erne, designet af italienerne Achille og Pier Giacomo Castiglioni.

De mange genstande kan ses på udstillingen Bowie/Collector fra 1. til 10. november hos Sothebys i New Bond Street, London. Selve auktionen - eller rettere auktionerne, for værkerne deles over tre auktioner - finder sted 10. og 11. november hos Sothebys.