Dat var bare en drengestreg

Jeg fik historien læst højt af min dansklærer omkring 1970, og den er aldrig blevet slettet af hukommelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bloddryppende, morsom, grotesk og makaber som den er. Senere købte jeg selv bogen og læste den for mig selv, og for få år siden læste jeg den så højt for mine dengang 11-14-årige døtre. Jeg sluttede af med et faderligt »Godnat og drøm sødt«. Et ikke særligt fromt ønske. De havde svært ved at falde i søvn den aften, og også de har nu historien brændemærket i hukommelsen. Forståeligt nok. Hvor tit er det lige, at man hører en rigtig gang blodig splatter og så skrevet af en ægte filosof og højt estimeret litterær forfatter?

Det drejer sig om novellen »Blot en drengestreg« fra forfatteren Villy Sørensens debutbog »Sære historier« fra 1953. Det er en ekstrem historie. På overfladen handler den om to drenge, der vil hjælpe en mindre dreng, der har slået sin storetå. Under overfladen drejer det sig om samvittighed og forskellen mellem barneliv og voksenliv.

»To drenge der var brødre, fordi de havde de samme forældre, havde desuden en onkel til fælles der en skønne dag fik fjernet et ben.«

Sådan - i parodisk stil - indleder Villy Sørensen sin historie. Børn kræver altid en forklaring, og drengenes forældre har pædagogisk forklaret, at onklen fik fjernet benet, fordi der var gået bakterier og blodforgiftning i det. Hvis ikke benet var blevet amputeret, ville onklen have mistet livet. Klar tale. En dag møder de to brødre en lille dreng, der har slået storetåen, og de omsætter barmhjertigt deres nye medicinske viden om bakterier til blodig praksis. Det ender gruelig galt hjemme på køkkenbordet. Mere skal ikke røbes her.

Der er også andre rare sager i Villy Sørensens bog, der i øvrigt først blev afvist af forlaget Gyldendal. I et kækt brev til Villy Sørensen hedder det: »Mentaliteten svinger mellem det infantile og det udspekulerede, ofte sindssyge. (...) Man kan beundre forfatterens udholdenhed og konsekvens, som meget ubehageligt får en til at tænke på en tålmodig onanist«. Vi siger: Tak for kaffe.

»Sære historier« rummer ni noveller, og det er ikke kun »Blot en drengestreg«, det er værd at tage fat på. Sommerferien er ikke kun til lange romaner.

Villy Sørensen: »Sære historier«, 168 sider. Kan købes som Tranebog fra Gyldendal. Pris: 78 kr.