Danskerne vender pirater ryggen med nye musiktjenester

Ny undersøgelse viser, at størstedelen af de danskere, som bruger streamingtjenester, holder op med downloade musik ulovligt. Det glæder musikselskaber, musikere og komponister.

Danskerne vil gerne betale for musik, så længe de lovlige tjenester er lige så nemme at bruge som piraternes ulovlige alternativer.

En undersøgelse lavet af Megafon for musikselskabernes brancheorganisation IFPI viser, at 81 procent af de lyttere, som tidligere hentede musik ulovligt, er holdt op, efter de har fået adgang til en streamingtjeneste.

»Det er fantastisk dejligt resultat, undersøgelsen fremlægger. Det viser, at den bedste medicin mod piratkopiering er at give forbrugerne lovlige, tidssvarende tjenester, som er med til at skabe en vækst, der både kommer musikere og musikselskaber til gode,« siger IFPIs direktør, Jakob Plesner Mathiasen.

Han påpeger, at de lovlige streamingtjenester blandt andet giver mulighed for at blive klogere på ny musik og for at dele musikviden. Det er et par af årsagerne til, at danskerne vender sig væk fra den ulovlige fildeling på internettet, mener IFPI-direktøren.

»Streamingtjenester er noget, forbrugerne rigtig godt kan lide. Folk oplever at finde mere ny, ukendt musik, og de føler sig mere oplyst om musikken, når de bruger disse tjenester. Den indsigt kan de dele med deres venner med det samme,« siger Jakob Plesner Mathiasen.

Piratpartiet, som ellers går ind for at lovliggøre ikke-kommerciel fildeling på internettet, synes, at streamingtjenesternes markante indhug på markedet er et stort skridt fremad for musikindustrien.

»Hvis tjenesterne også bliver i stand til at konkurrere ordentligt på udvalg, og hvis de bliver i stand til at streame de nyeste udgivelser fra selve udgivelsesdagen, så tror jeg, at der er mange, som vil afholde sig fra ulovlige downloads, da det alt andet lige er nemmere at have det hele samlet på én stor platform,« siger formanden for Piratpartiet, Andreas Petri Petersen.

Sidste år steg indtægterne på streaming med 94,2 procent alene i Danmark, så streamingen skabte indtægter for 105 millioner kroner. Direktøren for IFPI ser optimistisk på den videre udvikling af streamingtjenesterne.

»Vi er overbevist om, at en tilsvarende vækst vil ske i de kommende år, så vi ser et kæmpe potentiale i de her tjenester. Allerede på nuværende tidspunkt har ganske mange brugere prøvet en betalingsmodel, og vi vurderer, at udviklingen vil fortsætte,« siger Jakob Plesner Mathiasen.

Musikernes og komponisternes interesseorganisation, Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer (DJBFA), ser også store udviklingsmuligheder i danskernes brug af tjenester som for eksempel Spotify.

Formanden for organisationen, Susi Hyldgaard, håber, at kan lokke endnu flere til at bruge streamingtjenesterne, hvis delefunktion udvides, så musikere og komponister får mulighed for at dele ny musik med danskerne gennem deres egne spillelister.

»Det ville være fantastisk, hvis de brugte komponisterne og musikernes knowhow til at gøre deres tjenester mere brede og komme mere ud i de musikalske hjørner. Vi vil rigtig gerne indgå i et samarbejde til gavn for tjenesternes brugere,« siger Susi Hyldgaard.