Danskerne taler om fortiden som aldrig før

DRs historiske satsning er nået bredt ud. En ny undersøgelse fra Gallup viser, at 77 procent af os har diskuteret de historiske programmer med familie og venner. »I gamle dage rejste man en statue på Kongens Nytorv, hvis man ville markere noget overfor befolkningen. I dag sender man det i DRS søndag aften,« siger ekspert

BMINTERN - Historien om Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Krüger, DR.

Søndag efter søndag har danskerne vandret gennem istidens landskaber, været til kongedåb og drukket gravøl med Lars Mikkelsen, der har rollen som fortæller i DRs »Historien om Danmark«. Serien er kronjuvelen i det store, tværmedielle projekt »Historier om Danmark«, der året ud skal formidle historisk stof via både tv, radio og net. På Ramasjang har der været »Rod i historien« med Sigurd Barrett, mens P4 har sat fokus på regionale og lokale historiske perioder.
Og det har tilsyneladende gjort indtryk.

En ny undersøgelse, som Gallup har lavet, viser, at 77 procent, eller tre ud af fire danskere, har fulgt historietemaet på tværs af DRs platforme i løbet af foråret. 74 procent af de adspurgte synes enten godt eller meget godt om indholdet.

Ikke overraskende glæder det DRs mediedirektør Henriette Marienlund. Hun hæfter sig især ved, at 62 procent af danskerne har vendt historietemaet med familie og venner.

»Når folk diskuterer indholdet med andre, tyder det på, at de er blevet så nysgerrige og interesserede, at de måske også kunne tænkes at gå på museum og søge endnu mere viden om historien,« siger Henriette Marienlund.

Hun understreger, at DRs historiske fokus langt fra er slut. Snart kommer også P3 og DR3 med på vognen, ligesom der er premiere på serien, »Det ukendte Danmark«, på DR2 i aften.

»Det er første gang, at vi har satset så massivt og på tværs af så mange platforme – og det er slet ikke færdigt endnu. Ideen har hele tiden været, at det historiske indhold skulle komme drypvist, så det blev noget, man hele tiden kan gå op opdagelse i uden at få for meget«.

At »Historien om Danmark« har været en succes er ingen overraskelse. Da første afsnit havde premiere i april, sad 1,2 millioner danskere klar med slikskål og fjernbetjening.  Ugen efter kunne Museum Silkeborg, hvor Tollundmanden er udstillet, notere sig en stigning i besøgstallet på 54 procent.
Også som streaming er serien populær. På nuværende tidspunkt har mere end 1,6 mio danskere set Stenalder-afsnittet via dr.dk.

Ifølge Peter Yding Brunbech, der leder Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling, har »Historien om Danmark« været det altoverskyggende flagskib i DRs historiske fokus. Af samme grund er han heller ikke overrasket over Gallups konklusion.

»I gamle dage rejste man en statue på Kongens Nytorv, hvis man ville markere noget overfor befolkningen. I dag sender man det i DR1 søndag aften. Der findes ingen talerstol med større impact – måske lige med undtagelse af Dronningen og Statsministerens nytårstaler,« siger Peter Yding Brunbech, der også har bemærket DRs øvrige programmer. Som fagperson savner han dog stadig et program, der tør reflektere over, hvordan vi forholder os til historien.

»Hvorfor går 10.000 mennesker ind og ser Egtvedpigen? Hvorfor tager vi vikingehjelme på, når vi går til landskamp? Jeg savner de kritiske og refleksive lag, der kan sige noget om, hvordan vi forholder os til fortiden. Historien er andet end en meget lang bog, der står nede i kælderen,« mener Peter Yding Bruncbech, der i øvrigt mener at »Historien om Danmark« har været en flot serie – også selvom den har truffet nogle radikale valg og udeladt vigtige historiske perioder.

Også historiker og journalist Bent Blüdnikow har bemærket DRs mange historiske programmer. Han roser især DRKs »De store danskere« samt de britiske dokumentarer, der har været bragt på samme kanal.

»Men jeg synes, at DR skal satse højere og mere ambitiøst, når de går til det historiske materiale,« siger Bent Blüdnikow.

Den kritik tager Henriette Marienlund mere roligt. Hun understreger, at der altid vil mange forskellige holdninger til, hvordan tingene håndteres. Derudover har DR gjort sit bedste for at få de faktuelle detaljer på plads.

»Vi har virkelig, virkelig gjort os umage. Men når du skal lave det, så rigtig mange mennesker vil kigge med, så handler det om valg og fravalg og dem skal man tage alvorligt.« siger Henriette Marielund.

»Historien om Danmark« er tilbage på DR1 den 23 september, hvor man over fem lørdage kan følge Lars Mikkelsen på den sidste vandring fra år 1526 til år 2000.