Danskerne har talt: Her er årets ti bedste danske film

Foto: PR Foto

Filmåret 2017 toppes af Mick Øgendahl og Rasmus Bjergs forbryder-komedie ’Alle for tre’. Her får du danskernes liste over årets ti bedste film.

Mick Øgendahl og Rasmus Bjergs eventyr som det småkriminelle brødrepar Timo og Ralf kan stadig trække danskerne i biografen.

I 2017 fik vi tredje film i Rasmus Heides ’Alle for..’-serie, hvor Timo og Ralfs duo blev udvidet med det kvindelige medlem Kim, spillet af Sonja Richter.

Peter Schønau Fogs Oscar-indstillede drama ’Du forsvinder’ med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne får i en YouGov-afstemning om årets bedste danske film ligeså mange stemmer, men ’Alle for tre’ indtager den samlede førsteplads med flest solgte biografbilletter. Her får du årets top ti:

10. pladsen
’Far til fire på toppen’

YouGov-stemmer: 3 %
Solgte biografbilletter: 233.262
BTs filmanmelder gav: 4 stjerner
’Far til fire’-serien nægter at dø og udkom i 2017 med et helt nyt familiehold (5. i rækken) anført af Martin Brygmann som ’far’, Thomas Bo Larsen som ’Onkel Anders’ og sangerinden Szhirleys seksårige søn Elton i rollen som ’Lille Per’. Det er den 18. ’Lille Per’-film siden Ole Neumann sparkede filmene i gang tilbage i 1953.


9. pladsen
’Gud taler ud’

YouGov-stemmer: 4 %
Solgte biografbilletter: 129.744
BTs filmanmelder gav: 4 stjerner
Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Jens Blendstrups populære roman fra 2005 med Søren Malling i hovedrollen som alkoholiseret 80’er-far, der kalder sig selv Gud.


8. pladsen
’Den utrolige historie om den kæmpestore pære’

YouGov-stemmer: 4%
Solgte biografbilletter: 216.645
BTs filmanmelder gav: 5 stjerner
Tegneren Jacob Martin Strids prisbelønnede børnebog blev i 2017 omsat til en biograf-tegnefilm, der både begejstrede anmeldere og publikum.


7. pladsen
’Dan Dream’

YouGov-stemmer: 5 %
Solgte biografbilletter: 107.228
BTs filmanmelder gav: 4 stjerner
Når de to ’Klovn’-film solgte 800.000 og 500.000 biografbilletter, var det lidt af en mavepuster for Casper Christensen og Frank Hvam ’kun’ at trække lidt over 100.000 danskere i biografen. Historien om opfindelsen af el-bilen i starten af 80’erne faldt åbenbart ikke i det helt store publikums smag.


6. pladsen
’Aldrig mere i morgen’

YouGov-stemmer: 6 %
Solgte biografbilletter: 185.420
BTs filmanmelder gav: 3 stjerner
Erik Clausen vendte i 2017 tilbage med sin 15. spillefilm, der denne gang beskæftigede sig med temaet ’døden’. Udover selv at spille hovedrollen havde Clausen fået populære navne som Bodil Jørgensen, Nicolas Bro og ’Vild med dans’-dommeren Britt Bendixen til at lege med.


5. pladsen
’Mens vi lever’

YouGov-stemmer: 8 %
Solgte biografbilletter: 97.700
BTs filmanmelder gav: 5 stjerner
Brødrene Mehdi og Milad Avaz debuterede med multiplot-fortællingen om syv menneskers, hvis skæbner bliver flettet ind i hinanden på baggrund af en tragisk ulykke. Filmen fik en del omtale, da en reklame-plakat, hvor man kan se skuespiller Julie Christiansens bryster, blev forbudt i København.


4. pladsen
’Underverden’

Yougov-stemmer: 9 %
Solgte biografbilletter: 180.643
BTs filmanmelder gav: 5 stjerner
Dar Salim, som vi bedst kender fra TV2-serien 'Dicte', begejstrede anmelderne som en hævntørstig, dansk 'Batman', der ene mand tager kampen op mod Københavns kriminelle underverden.


3. pladsen
’Dræberne fra Nibe’

YouGov-stemmer: 9 %
Solgte biografbilletter: 255.519
BTs filmanmelder gav: 2 stjerner
Ole Bornedal fik med sin sorte komedie ’Dræberne fra Nibe’ kommerciel oprejsning efter, at hans forrige projekt DR-serien ’1864’ var blevet haglet ned. Anmelderne råbte buh, men publikum strømmede ind for at se Ulrich Thomsen og Nicolas Bro som to tumpede håndværkere, der ved et uheld kommer til at hyre en lejemorder til deres koner.


2. pladsen
’Du forsvinder’

YouGov-stemmer: 13 %
Solgte biografbilletter: 191.668
BTs filmanmelder gav: 5 stjerner
’Du forsvinder’, der er baseret på forfatter Christian Jungersens bestsellerroman af samme navn med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne, blev Danmarks bud på en Oscar-kandidat, men nåede desværre ikke med i det endelige felt.


1. pladsen
’Alle for tre’

YouGov-stemmer: 13 %
Solgte biografbilletter: 324.726
BTs filmanmelder gav: 2 stjerner
’Alle for tre’ fulgte op på publikumssucceserne ’Alle for én’ (2011) og ’Alle for to’ (2013’ med Rasmus Bjerg og Mick Øgendahl i hovedrollerne. Selvom ’Alle for tre’ solgte 59.000 færre billetter end den forrige, endte den alligevel med at blive årets mest sete danske film.

Afstemningen
Undersøgelsen er baseret på interview med 1007 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov-panelet i perioden 8.-10. december. Man har kunne stemme på alle de danske biograffilm der udkom fra 1. januar til 6. december 2017.