Danskere støtter Odense Zoos løve-obduktion: Derfor forstår udlandet os ikke

Mange af de kritiske røster på de sociale medier i forbindelse med obduktionen af en løve i Odense Zoo stammer fra udlandet, hvis man ser på den zoologiske haves Facebook-side. To forfattere giver et bud på, hvorfor danskere generelt har et andet syn på sagen.

Her dissekerer Odense Zoo en løve i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Psykopater og frastødende sadister!«

Bølgerne går højt på Odense Zoos Facebook-side, efter det er kommet frem, at den zoologiske have vil obducere en i forvejen død løve foran et publikum i efterårsferien.

Løven blev på human vis aflivet tidligere på året, da bestanden var for stor, og man kunne ikke give den til andre zoologiske haver.

De fleste af de kritiske røster, ser dog ud til at komme fra udlandet. Faktisk er der mange danskere, der roser den zoologiske have for at gøre det.

Eksempelvis skriver Peter Guldhammer følgende:

»Jeg støtter op om at obducere en løve - det kan være startskuddet til at et barn studerer til læge, dyrlæge eller biologi. Og så er det en naturlig del af livet. Fortsæt.«

Der er også flere nysgerrige forældre, der gerne vil have deres børn med ind for at se begivenheden:

»Har læst en artikel om, at I planlægger at dissekere en løve i efterårsferien. Tænker, at det ville være en superinteressant oplevelse for børnene, men kan ikke lige finde noget på hjemmesiden. Vil I oplyse om, hvornår det foregår?«

En mulig forklaring

BT har talt med forfatterne bag bogen 'The Danish Way of Parenting', hvor forfatter Jessica Alexander og psykoterapeut MPF Iben Sandahl har undersøgt danske forældres måde at opdrage deres børn på.

Og de har en forklaring på danske forældres støtte til Odense Zoo:

»Her tror vi på, at fagfolk ved, hvad de gør – vi tror på den fælles ånd og på, at vi kan tro på hinanden,« siger Iben Sandahl og fortsætter:

»Danskere har en meget realistisk tilgang til tingene. Vi tror på julemanden, men ved samtidig godt, at han ikke rigtigt eksisterer – det samme med tandfeen etc. Den gode fortælling betyder meget, om end den skal kunne relateres til den virkelige verden. Rigtig meget børnelitteratur omhandler svære emner som død, skilsmisse, mobning, ensomhed etc. Hvor genkendelsen betyder meget. Danskere forsøger ikke at skabe et billede af, at alt ender lykkeligt, når vi ved, at det gør det ikke altid. I stedet for benytter vi os meget af at forklare omstændigheder for vores børn. Vi forsøger ikke at skræmme og tegne et sort/hvidt billede – men hellere tegne et nuanceret og langt mere åbent perspektiv.«

At det eksempelvis kan chokere i USA, hvor flere medier har skrevet om den planlagte obduktion, overrasker ikke amerikanske Jessica Alexander, der bor i Danmark.

»Mange amerikanere ved ikke eller vil ikke vide, hvor deres mad stammer fra,« siger hun og uddyber:

»I vores bog beskriver vi, at danske forældre er meget gode til at eksponere deres børn for virkeligheden. Ikke kun udvalgte gode, glade historier med lykkelige slutninger. Så er spørgsmålet naturligvis: Hvilke ting skal vi beskytte vores børn mod, hvis der sker dårlige ting i virkeligheden? Børnene vil vokse op og blive overrasket over virkeligheden (Hvis forældrene beskytter dem mod alt, red.).«

De to forfattere mener helt generelt, at danske forældre er gode til at 'servere' virkeligheden råt for usødet. Og det er en positiv ting, da børnene - ifølge forfatterne - vil blive bedre til at håndtere de udfordringer, som de vil møde i deres voksne liv - hvis forældrene altså vælger at servere sandheden for dem.