Danskere køber dokumentarfilm med hjem

Ny virksomhed har succes med at sælge danske dokumentarfilm til privat brug.

Danske dokumentarfilm har forlængst krænget sit fodformede image af sig med den populære dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

Men samtidig er det lykkedes virksomheden Danish Documentary, skabt af de tre dokumentarfilmsinstruktører Pernille Rose Grønkjær, Phie Ambo og Eva Mulvad, at få danskerne til at købe DVD-udgaver af deres film.

»Det er selvsagt ikke i en størrelsesorden som DVD med de nye actionfilm, men vi er godt stolte af udviklingen og forventer, at salget vil stige endnu mere,« siger Pernille Rose Grønkjær, der anslår, at virksomheden i øjeblikket sælger omkring 400 danske dokumentarfilm om ugen.

Danish Documentary har solgt DVDer via hjemmesiden danishdocumentary.com siden 1. november, og hvis interessen fortsætter med at udvikle sig, er det hensigten, at andre end de tre ovennævntne instruktører vil kunne sælge deres film over hjemmesiden – også til udlandet.

»Indtil videre har det udenlandske salg været størst, når vi har vundet priser ved udenlandske festivaler, men »danish« er et stadig godt brand i udlandet – i hvert fald nogle steder,« siger Pernille Rose Grønkjær.

Hun mener, de fleste købere stadig falder under kategorien den specialinteresserede filmentusiast, men at hensigten er at nå ud så bredt som muligt.

Andre har også set hjemmesalgs-potentialet i de danske dokumentarfilm. I forbindelse med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX er den selvstændige virksomhed DOX on Wheels blevet oprettet, som filmproducenter kan hyre til at pinpointe særlige målgrupper for deres dokumentarfilm.

Det betyder, at en film som Pernille Rose Grønkjærs »The Monastary« blandt andet er blevet lanceret over for menigheder og andre interessegrupper, når den er blevet vist i lokale biografer rundt om i landet, mens Phie Ambos dokumentarfilm »Mechanical love«, der blandt andet handler om robotter, der bruges i plejesektoren, skal lanceres over for denne sektors personalegrupper.

I andre tilfælde har Dox on Wheels skabt interesse om film ved særlige arrangementer, som for eksempel da en dokumentarfilm om Leonard Cohen blev vist i forbindelse med koncerter med lokale Cohen-musikere i en række byer.

»Det handler om at få skabt interesse og omtale af filmene, hvilket efterfølgende genererer et salg af DVDer,« siger Malene Schiøtt Rasmussen fra Dox on Wheels.