Dansker får vigtig tysk kunstpost

Den 34-årige Johan Holten overtager ledelsen af Staatliche Kunsthalle Baden-Baden.

Johan Holten er ny direktør for Staatliche Kunsthalle Baden-Baden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian T. Jørgsen/Scanpix

BERLIN: En af Tysklands fineste udstillingsbygninger får fra foråret en dansk direktør.

Den 34-årige Johan Holten overtager fra 1. april ledelsen af Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, blev det oplyst tirsdag. Holten har siden 2006 været direktør for en renommeret kunstforening i Heidelberg.

Holten, bror til Det kgl. Teaters operachef Kasper Holten, bliver således den eneste dansker som chef for en større, tysk kulturinstitution.

Det er formentlig hans indsats i Heidelberg, som har fået udstillingsbygningen i Baden-Baden til at blive opmærksom på ham. Holten har i løbet af fire år moderniseret kunstforeningen, så den er en af de førende i Tyskland inden for samtidskunst, herunder installationer, og diskussioner om kunstens rolle i det 21. århundrede.

Staatliche Kunsthalle Baden-Baden stammer fra 1909 og betragter sig som et vindue for international avantgardekunst. Den ligger klos op ad en privat samling, Museum Frieder Burda, tegnet af den amerikanske stjernearkitekt Richard Meier. De to institutioner arbejder sammen.

Holten, der oprindelig er balletdanser, har studeret kunsthistorie og kulturvidenskab i Berlin. I et interview med Berlingske Tidende 2007 advarede han mod kommercielle fladvarer.

- Jeg vil ikke udstille det, folk ved, der vil have. Hvorfor skulle jeg det, spurgte han.