Dansker bliver ny operachef i Malmø - og dropper festivalen

Michael Bojesen overtager ledelsen af operaen i Malmø med virkning fra 1. juli næste år.

Michael Bojesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Operaen i Malmø har udpeget Michael Bojesen til posten som operachef.

Danskeren begynder arbejdet i Malmø til januar og får overdraget det formelle ansvar for operahuset 1. juli 2017.

Michael Bojesen er 56 år og uddannet dirigent fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med speciale i kormusik.

Han underviste frem til 2001 på Sankt Annæ Gymnasium og var frem til 2010 aktiv som chefdirigent for DR Pigekoret.

Bojesens seneste stilling på dansk jord var som chef for Copenhagen Opera Festival siden 2012. Det ugelange arrangement er under hans ledelse vokset i både omfang og synlighed.

Den farverige musikmand med butterflyen har også gjort sig bemærket som komponist og arrangør og som musikformidler i programmer som »Vidunderbørn«, »Landeplagen« og »Maestro«.

Malmø Opera med den smukke funkisbygning på Östra Rönneholmsväģen har en af Nordens største scener. Repertoiret i den kommende sæson rækker fra »Figaros Bryllup« af Mozart til rumoperaen »Aniara« og musicalen »Kinky Boots«.

Operaen har de seneste år været ledet af Bengt Hall, der går på pension. Den højt respekterede teaterchef overtog posten i 2009 i forbindelse med økonomiske udfordringer og en større omstrukturering. Huset ses i dag som solidt på alle punkter og har gennemgået en forvandling fra »smal« operascene til velbesøgt spillested for al slags musikdramatik.

Michael Bojesen er den anden dansker med en kommende karriere i Malmøs kulturliv - dramaturgen Kitte Wagner overtager om kort tid ledelsen af Malmö Stadsteater,

»Bengt Hall har jo de seneste år virkelig løftet operaen, forøget publikumstallet med 70 proent og er elsket og legendarisk,« siger han til Berlingske. »Det er en meget tung arv at løfte.«

Operaen ville gerne have flere danskere over sundet. Kan du gøre noget i den retning?

»Jeg ser helt overordnet mange oplagte muligheder for at brede kulturinstitutionerne på begge sider af Øresund ud,« siger Michael Bojesen.

»Der findes samarbejdsmuligheder, som kan gøre den samlede Øresundsregion til et kulturelt kraftcenter i Norden. Malmø Operas tilbud er bestemt attraktive for et større publikum omkring Øresund - herunder en masse danskere.«

Han vil nu færdiggøre sit arbejde med Copenhagen Opera Festivals program for næste år, men stiller derefter festivalen uden chef.

Ulla Tofte fra festivalens bestyrelse er stolt over at Bojesen nu »skal beklæde en så vigtig og høj post i Sverige«, siger hun.

Bestyrelsesformanden ser frem til et stærkt felt af ansøgere til den ledige post. Ikke mindst fordi operafestivalens status er vokset under Michael Bojesens ledelse.