Dansker bag kunstpavillon midt i London

Den danske kunstner Olafur Eliasson står sammen med den kendte norske arkitekt Kjetil Thorsen bag stor pavillon midt i Kensington Garden i London. Bygningen åbner i morgen og skal give plads til diskussioner mellem kunstnere, videnskabsmænd og arkitekter.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Udefra ligner det en snurretop, og det er der god mening i. Bygningen skal nemlig huse en række seminarer, hvor kunstnere, arkitekter og videnskabsfolk skal lade tankerne snurre frit.

Det er den danske kunstner og designer Olafur Eliasson og den norske arkitekt Kjetil Thorsen, der er medstifter af den berømte tegestue Snøhetta i Oslo, som i fællesskab står bag årets kunstpavillon, den såkaldte Serpentine Gallery Pavillon, i Kensington Gardens midt i London.

Pavillonen er en årlig tilbagevendende begivenhed arrangeret af Serpentine Gallery, der ligger i den skønne park i London. Hvert år lader galleriet talentfulde arkitekter tegne en midlertidig pavillon, som sommeren over står ved siden af galleriet. Projektet har udviklet sig til en legeplads for verdens største arkitekter. Eliasson/Thorsen følger således efter bl.a. amerikaneren Daniel Libeskind, der har bygget det jødiske museum i København, og irakisk-britiske Zaha Hadid, der har lavet tilbygningen til kunstmuseet Ordrupgård nord for København.

»Ideen er, at Serpentine Gallery hvert år inviterer arkitekter og designere, som ikke tidligere har bygget i Storbritannien, til at bygge en midlertidig bygning. Den skal fungere som en arkitekturudstilling i sig selv, og desuden skal den fungere som cafe om dagen og give plads til forskellige arrangementer om aftenen. Der skal være tale om ambitiøse arkitektoniske projekter, som kan bygges meget hurtigt og passe ind i området,« siger Tom Coupe, pressechef for Serpentine Gallery.

Galleriet, der er finansieret af dels offentlige midler og dels sponsorpenge, har gratis adgang og åbent ugens syv dage, så den er et oplagt mål også for danske turister i London.

I de kommende måneder vil der blive afholdt en række arrangementer i pavillonen, der har et grundareal på 400 kvadratmeter og er 15 meter høj. Her skal indbudte arkitekter, kunstnere og videnskabsfolk diskutere en række emner under overskriften »Arkitektur og sanser«, som Eliasson og Thorsen har opstillet.

»Hver fredag aften bliver der møder, der er åbne for offentligheden, i bygningen. Her vil der blive diskussion om forkellige emner, der har med det offentlige rum at gøre. F.eks. opfattelsen af lyde, farver og lys. Både Olafur og Kjetil er meget interesserede i disse emner,« siger Tom Coupe.

Skaberen af årets pavillon er begge højt internationalt anerkendte kunstnere. Olafur Eliasson er bl.a. kendt for sit lysdesign til Operaen på Holmen i København, og i 2003 gjorde han sig bemærket med udstillingen »The Weather Project« på Tate Modern i London. To millioner mennesker var inde at se den. Arkitekten Kjetil Thorsen er medstifter af tegnestuen Snøhetta, som bl.a. står bag Alexandrina-biblioteket i Alexandria i Egypten populært kaldet den fjerde pyramide og det nye operahus i Oslo.

Tom Coupe fortæller, at pavillonerne sælges for kostprisen, når de bliver taget ned. Den japanske arkitekt Toyo Itos spektakulære bygning står f.eks. ved et gammelt kraftværk ved Battersea i London. Men hvorfor er det lykkedes Serpentine Gallery at få så mange af verdens bedste arkitekter til at tegne midlertidige sommerpavilloner til en park i London?

»Fordi det er et meget spændende tilbud. Arkitekterne kan allerede i januar undfange deres første tegninger, og så realiseres deres bygning allerede om sommeren. Rejsen fra første udkast til realisering er meget kort, og det endelige resultat er ikke præget af alle de kompromiser, som arkitekter normalt må lave, inden deres bygninger står færdige,« siger Tom Coupe.

Pavillonen er åben frem til november.