Danske småtrolde i amerikansk storfilm

Dreamworks nye storsatsning er en film om de små langhårede gjøltrolde. Justin Timberlake lægger stemme til hovedrollen/hovedtrolden.

Justin Timberlake lægger stemme til hovedrollen/hovedtrolden i en ny animationsfilm om de danske gjøl-trolde. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle af Danmarks kendteste ambassadører - trolden fra Gjøl - går nu til filmen. De små trolde af gummi kendes på et bredt, jovialt fjæs, stor flad næse og et hår, der står lige op i vejret som en omvendt kost - gerne i syrede farver, vel at mærke.

Det er de figurer, som animations-giganten Dreamworks satser på, bliver den næste landeplage, når man til efteråret lancerer animations-filmen »Trolls«, hvor superstjerne Justin Timberlake lægger stemme til heltetrolden. I denne uge blev filmen præsenteret for publikum i et stort anlagt show ved Filmfestivalen i Cannes.

Den lille trold, har de senere årtier levet en omtumlet tilværelse, men startede sit liv i den danske by Gjøl, hvor fiskeren og træskæreren Thomas Dam i 1959 lavede en lille trætrold til sin datter i julegave. Den blev populær og udgangspunkt for en produktion af småtrolde i plastic, der i 60’erne blev den store dille i både Europa og USA.

Det danske firma bag troldene måtte kæmpe mod adskillige kopiprodukter af de små trolde, og solgte så i 2010 de kommercielle rettigheder til Dreamworks, der altså nu er ved at være klar med filmen over de små Gjøl-trolde.

Netop Cannes-festivalen er en af favoritterne for chefen for Dreamworks, Jeffrey Katzenberg. Han har tidligere stået bag spektakulære lanceringer i det sydfranske. For eksempel i 2004, hvor Angelina Jolie og Will Smith sejlede i land på stranden på en oppustelig haj for at promovere filmen »A Sharks Tale«, eller tre år senere, da Jerry Seinfeld fløj summende ned fra toppen af Carlton Hotellet (dog tøjret til en wire) i forbindelse med præsentationen af »Bee Movie«.

Denne gang gik det lidt mere roligt til, da Justin Timberlake i biografen i Cannes sang en af filmens sange, som han i øvrigt vil gentage, når han lørdag optræder ved European Song Contest. Medie-opmærksomheden var dog, trods roligheden, god nok, og Katzenberg lagde ved præsentationen heller ikke skjul på sin forkærlighed for Cannes.

»Tidligere ville det være utænkeligt at præsentere en animationsfilm i Cannes - det var kun for børn og blev ikke taget alvorligt, men med »Trolls« er det nu film nr. 16, der lanceres her,« lød det fra Dreamworks-bossen før de første billeder af småtroldene ramte lærredet.

Dreamworks første film i Cannes var dunder-succesen »Shrek« i 2001, og det er også nogle af de samme folk, der stod bag Shrek, Mike Mitchell og Walt Dorhn, der er bagmænd for de nye trolde i mindre format i Trolls. Et par kreative bamser med legelysten i behold, virkede det til i Cannes.

Med de klip, der blev vist i Cannes-biografen, virker det langt fra utænkeligt, at trolde-universet kan ramme lige ned i kærlighedscentret hos det mindre publikum. Med udgangspunkt i et nærmest psykedelisk farve-univers befolket af nuttede og hjertevarme trolde, så positive og glade, at de kører med faste kramme-frekvenser og bogstaveligt talt skider cup-cakes, så er man da godt i gang. At hele det glade univers trues af grå og depressive størrelser, der vil af med alt farveglæden behøver man næsten ikke en gang at nævne - den storyline ligger lige til det californiske højreben.

Filmen har angiveligt et budget på 120 millioner dollars (ca. 800 millioner kroner), så der satses ganske stort på, at de små danske trolde endnu en gang erobrer verdens børnehjerter.