Danske musikere drømmer om X Factor

Ikke kun håbefulde amatører drømmer om at optræde ved aftenens store X Factor-finale. Det gør danske musikere også.

Ulige Numre har et album ude om tre uger. Det har klart skubbet til beslutningen om at optræde ved X Factor-finalen. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at det er Jógvan, Emilie Ester og Ivarsson, Bang & Neumann, der kæmper om sejren i årets X Factor-finale fredag aften. Men aftenens rigtige vindere skal man ikke finde blandt de glade amatør­sangere. De forsvinder som regel ud i glemslen igen, lige så snart rampelyset slukkes.

De rigtige vindere hedder Stine Bramsen, Bjørnskov, Julias Moon og Ulige Numre, der alle er sluppet igennem nåleøjet og skal optræde ved finaleshowet i Herning.

For med sine op mod to millioner seere er en optræden i X Factor-finalen den bredeste eksponering, man som dansk musiker kan få. Og det gør de få pladser i spotlyset til nogle af de mest eftertragtede herhjemme.

»Der er ingen tvivl om, at X Factor er et giga udstillingsvindue. Man når ud til en mængde seere, som er umulig at betale sig fra,« siger Amanda Haslund, der er manager for popsangeren Bjørnskov.

Men det er ikke kun eksponeringen, der gør det så attraktivt for de danske musikere, understreger hun.

»Man får også rigtig meget foræret i forhold til rammerne. Det er jo en stor og topprofessionel produktion. Og for en kunstner som Bjørnskov, der har haft store radiohits, men som en stor del af befolkningen stadig ikke har opdaget, udgør rammerne et helt fantastisk udstillingsvindue.«

Samme melding lyder fra poptrioen Julias Moons’ manager, Rasmus Søby Andersen.

»Man får et ansigt på den musik, som befolkningen har hørt i radioen. Vi har været i æteren i to år, men ved at stille os ind i det her TV-show, får vi nu sat et ansigt på over for danskerne. Vi oplever tit, at mange ikke ved, at Julias Moon er fra Danmark, fordi de synger på engelsk.«

Pladeselskaberne presser på

Flere af de optrædende musikeres managere fortæller, at der er stor kamp om de få pladser, og at der derfor foregår en en del lobbyarbejde fra pladeselskabernes side for at køre deres artister i stilling.

Det billede bekræftes af Anders Fredslund Hansen, der var musikansvarlig for X Factor i sæson 1-6 og pt. har ansvaret for musikken i en række andre store TV-shows.

»Det er et af de bedste slots på TV overhovedet, så helt sikkert. Med den rigtige artist på det rigtige tidspunkt kan det virkelig sætte gang i noget – det år, vi havde Lukas Graham, var timingen helt rigtig. Det samme med Marie Key året efter. De var begge et sted i deres karriere, hvor vi vidste, at de ville breake rigtig stort lige om lidt – og så var X Factor det helt rigtige sted at give dem det sidste skub,« siger han.

Han understreger dog samtidig, at man som musiker er nødt til at omfavne formatet, hvis det skal blive en succes.

»Man skal ikke kun gøre det for eksponeringen, hvis man slet ikke har lyst til at være der. Man er nødt til at være med på præmissen og få en relation til de mennesker, man skal optræde med. Hr. og fru Danmark kan sagtens afkode, hvis ikke det er helhjertet, og man kun gør det for eksponeringen.«

Ingen live-musik i finalen

Én af de præmisser, man er nødt til at være med på i finaleshowet, er, at al musikken undtagen vokalerne – i modsætning til de foregående live-shows – er præ-indspillet. DR har valgt ikke at tage X Factor-orkestret med til Herning. Der er udelukkende tale om såkaldt sing-back.

Mens det måske ikke er det store problem for rendyrkede pop-artister som Stine Bramsen, Bjørnskov og Julias Moon, forholder det sig anderledes for et rockband som Ulige Numre, for hvem live-delen er en stor del af identiteten. Alligevel har bandet valgt at takke ja.

»Vi havde da helt klart hellere set, at vi kunne spille live, men sådan er præmissen ikke. Man indspiller en live-version, som man så synger over. Sådan er det på ni ud af ti TV-shows,« forklarer bandets manager, Mads Ravnsbæk Sørensen.

»Det er måske lidt sværere for rock­musikere end for popmusikere. Dér hører nogle lidt andre værdier til. Måske det er nogle forstokkede autenticitetsbegreber, der gør, at den slags shows er lidt ilde set hos en lille skare meningsmagere i København. Men på et eller andet tidspunkt når man forbi et punkt, hvor de ikke er så vigtige længere. Og vi mener jo grundlæggende, at Carl Emil (forsanger i Ulige Numre, red.) skriver så gode sange, at de fortjener at komme ud til hele Danmarks befolkning.«

Bandet har fået tilbuddet om at optræde i finalen to gange tidligere, men valgte i begge omgange at takke nej. Hvad har ændret sig?

»Vi har ikke følt, at timingen har været rigtig før nu. Det er et program, som mange har mange stærke følelser for, og for os har det været vigtigt ikke at få et X Factor-stempel på os på et tidspunkt, hvor vi kun havde en EP ude,« siger Mads Ravnsbæk Sørensen og fortsætter:

»Det er en vanvittigt unik mulighed for eksponering. Det er svært at gøre op i kroner og ører, men vi har et album ude om tre uger, så det har da helt klart også spillet ind på vores overvejelser.«