Danske Medier i opgør med DR

Licensen skal ned, DR skal kun sende programmer, der giver danskerne kulturel merværdi, og P3 bør udliciteres eller privatiseres. Sådan lyder et par af buddene på fremtidens mediepolitik fra Danske Medier.

Danske Medier, som repræsenterer de privatejede medier, vil skærpe kravene til DRs public service-forpligtelser. Foto: Lars Helsinghof Bæk Foto: Lars Helsinghof Bæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Medier kommer nu med sit forslag til, hvordan DR og TV2 i fremtiden bør se ud. De private mediers talerør kræver bl.a. licensen sat ned og et snævrere fokus i DRs programflade. Udspillet kommer i kølvandet på sommerens heftige debat om DRs rolle i mediebilledet og beskyldninger om konkurrenceforvridende virksomhed.

I et debatindlæg i Berlingske i dag giver Ebbe Dal, administrerende direktør i Danske Medier, fem konkrete punkter, der skal fremme mangfoldigheden i mediepolitikken.

Et af buddene går på DR og de regionale TV2-stationers websites, som de private medier længe har set som en trussel for deres nyhedssites. Danske Medier foreslår, at dr.dk og de regionale TV2-stationers web- og mobilsites kun skal kunne tilgås med login for at sidestille dem med de private mediers betalingssites. Et andet forslag handler om snævrere fokus i DRs programflade: Hvert program skal give befolkningen kulturel merværdi, og staten skal ikke bruge penge på unødig konkurrenceforvridende virksomhed over for private hverken på nettet eller i radio eller TV.«

Et opgør med P3 og DR3

Derudover vil Danske Medier gøre op med P3 og DR3, som vi kender dem i dag. P3 bør enten privatiseres eller udliciteres, og DR 3, som i forvejen har været udskældt, skal hvis kanalen overhovedet fortsætter, betales af husstandene gennem abonnement på TV-udbyderne på samme måde som de private kanaler, skriver Ebbe Dal i debatindlægget og tilføjer, at dr.dks nyheder også skal indskrænkes til en ren nyhedstjeneste – uden lange artikler, som der er rig mulighed for at finde i private medier.

Det snævrere fokus fører Danske Medier til den konklusion, at licensen skal ned.

Kulturminister Bertel Haarder (V) tager godt imod forslaget.

»Jeg har talt med Ebbe Dal flere gange, før jeg blev minister, og jeg opfordrede ham til at være konkret og komme med løsningsforslag. Det har han nu gjort, og det synes jeg, er rigtigt godt. Det er nogle gode forslag,« siger ministeren, der for en uge siden har indkaldt til et dialogmøde mellem DR og blandt andre Danske Medier.

»Ebbe Dals oplæg er et helt oplagt grundlag for en snak med DRs ledelse,« siger Bertel Haarder, der ikke vil sætte plusser og minusser ved forslaget endnu.