»Danske feminister er privilegieblinde«

Etnisk danske feminister svigter den kamp, der kæmpes blandt jævnaldrende kvinder med minioritetsbaggrund. Det mener en af initiativtagerne bag showet, »Den Nydanske Kvindekamp«, der vises på Bremen i aften. »Den nydanske kvindekamp er os alle sammen,« siger Geeti Amiri, der håber, at forestillingen kan inspirere andre kvinder til at bryde med social kontrol og fastlagte kønsroller.

"Så er det sagt" med debatøren Geeti Amiri Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Khaterah Parwani valgte at stå frem med sin jødiske kæreste, skete det.
Forholdet mellem den muslimske kvinde og manden, der både har jødiske og muslimske rødder, førte til både trusler og skændsord - og hele den kamp, de begge havde kæmpet gennem de mange år, fik nyt liv.

Men for Khaterah Parwani var der aldrig tale om at gå stille med dørene. Hun vil have lov til at vælge sin egen kæreste, og hun vil ikke have en religiøs velsignelse ind over, som hun siger. Khaterah Parwanis oplevelser med social kontrol og kærlighed er del af »Den Nydanske kvindekamp«, der finder sted i aften.

Showet, som hun laver i samarbejde med Geeti Amiri, Natasha Al-Hariri og Halime Oguz handler om alle de udfordringer, der stadig møder danske kvinder med minioritetsbaggrund. Udover retten til at vælge sin egen partner, kommer de også forbi seksuel frigørelse, retten til skilsmisse og retten til at tage det tøj på - eller af - som man selv har lyst til.

»Den nydanske kvindekamp bliver tit identificeret ved en person, men det er jo en holdindsats. Og vi har alle vores kampe,« forklarer Geeti Amiri.
»For nylig var jeg i Istanbul med min mor og undervejs talte vi en del om, hvordan hendes generation af kvinder aldrig havde formået at støtte hinanden. Hvis ikke vi bryder de mønstre, hvem skal så?«

Det lyder oplagt, men allerede inden premieren har der været kritik af showet.

På Facebook har flere - heriblandt forfatteren Ahmad Mahmoud - ment, at det var forkert at lave et show om »Den Nydanske Kvindekamp« uden at nævne Islam. Andre mener, at det er useriøst at gøre de alvorlige emner til del et show på en smart spillested. Men den kritik forstår Khaterah Parwani ikke.

»Jeg kan slet ikke se problemet. Vi er netop ikke en gruppe piger, der kommer fra ressourcestærke familier i Middlebart. Vi er bundens piger, og vi har både optrådt i støvende Kvinfo-lokaler og i Vollsmose. Når vi står på Bremen, er det de unge piger fra miljøet, der er vores æresgæster, og de skal inviteres indenfor og have en særlig aften. Hvis du spørger mig, skal vi da bare steppe op og bruge alle de scener, vi kan få plads på«.

Heller ikke Geeti Amiri forstår kritikken. Men den overrasker hende heller ikke.

»Når du rører ved de her ting, er der enormt mange, der har en holdning. Der er modstand fra de kvinder med minioritetsbaggrund, der aldrig selv har fået blå mærker. Så er det der dem, der mener, at vi tegner et for dystert billede af Islam og dem, der mener, at vi tegner for lyst et billede. Og så er der mændene, der mener, at man har solgt ud og håner sit bagland. Du er aldrig god nok, aldrig islam-kritisk nok. Og det er altid feministernes skyld herhjemme. Det er lige før det også er feministernes skyld, når det er så dårligt vejr«.

»Den Nydanske kvindekamp« består af forskellige indslag og gæster, der allesammen forholder sig til de udvalgte temaer. Det er slået stort op, og det er den første af sin art. Men ifølge Geeti Amiri er det også nødvendigt.
Noget må ske, hvis de yngre kvinder skal få modet og evnen til at bryde ud af de fastlåste roller i indvandremiljøerne.

»Jeg synes, at de etniske danske feminister har været svære at arbejde sammen med. De kæmper mod skammen ved at blive udstillet med nøgenbilleder på nettet, hvilket er slemt, men de har måske ikke helt øje for, hvad det vil sige at blive udskammet, bare fordi du har en kæreste,« forklarer Geeti Amiri og understreger, at hun synes, at de unge feminister er »mega seje«.

»Men de er også privilegieblinde. De er født med andre rettigheder og andre kampe. Af samme grund føler jeg faktisk en større opbakning fra de ældre, danske feminister, som i højere grad kan sætte sig ind i at være del af en kultur, hvor kvinden skal kæmpe for sin plads,« siger Geeti Amiri, der håber, at »Den Nydanske Kvindekamp« vil inspirere yngre kvinder.

»Og mænd,« tilføjer Khaterah Parwani.
»De oplever også social kontrol, og de skal være mindst lige så velkomne i salen«.

»Den Nydanske Kvindekamp« finder sted på Bremen i Kbh K i aften. Showet er udsolgt.