Dansk-tysk orkesterfusion på vej

Kulturministrene i Danmark og Schleswig-Holstein er i tæt dialog om en mulig fusionering af symfoniorkestrene i Sønderborg og Flensburg.

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil diskutere orkesterfusion på et møde fredag med sin schleswig-holsteinske kollega, Anke Spoorendonk. De to ministre har sat hinanden i stævne på Mors i forbindelse med Kulturmøde 2016 . (Foto: Bo Amstrup) Fold sammen
Læs mere

Sønderjyllands Symfoniorkester og dets modstykke i Schleswig-Holstein kan ende som én stor gruppe.

Det danske orkester har det ret nybyggede Alsion i Sønderborg som base og er i øjeblikket på 65 fastansatte musikere.

Orkestret i Schleswig-Holstein har Schleswig-Holsteins Landestheater i Flensburg som base og er på omkring 70 musikere.

Ideen om en fusion mellem de klassiske orkestre i grænselandet har været fremme i flere år og tages nu op på højeste plan.

Tanker om et superorkester

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil diskutere den på et møde fredag med sin schleswig-holsteinske kollega, Anke Spoorendonk.

De to ministre har sat hinanden i stævne på Mors i forbindelse med Kulturmøde 2016 .

»Jeg kan selv se store perspektiver i en fusion mellem de to orkestre,« siger Bertel Haarder til Berlingske.

Tankerne går ifølge Berlingskes oplysninger i retning af et superorkester med hovedsæde i Sønderborg og danske lønninger.

Anke Spoorendonk kommer selv fra landsdelens danske mindretal og har flere gange vist interesse for et nærmere samarbejde.

Bertel Haarder vil på fredagens møde høre hendes vurdering af den historiske løsning. Han forestiller sig samtidig, at en del af finansieringen kan komme fra EUs interregionale midler.

»Hvis byerne Flensburg og Sønderborg havde gennemført den fusion før, var de måske blevet kulturbyer,« siger han – med henvisning til Sønderborgs mislykkede kandidatur til titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

»Jeg stammer selv fra egnen og har grænselandet helt oppe under huden. Mange ting har ændret i de senere år. Områdets dobbelte sprog og kultur er ikke længere en udfordring, men en rigdom.«

En enestående formation

Per Erik Veng er direktør for Dansk Kulturinstitut i Bruxelles og en mangeårig kender af musiklivet i både Danmark og Tyskland. Han ser endog meget store fordele ved en fusion.

»Hvis den plan bliver realiseret, vil man have en helt enestående formation,« siger han.

»Den vil vække genlyd over hele Europa og endda udenfor. Og den vil være en så stor attraktion, at et betydeligt lag af verdenskendte dirigenter og solister vil være interesserede i en tilknytning.«

Findes der også en kamufleret rationalisering i det her?

»Jeg ser ingen reduktioner i antallet af musikere lige med det første. Hvis man får behov for færre ansatte, kan man formentlig holde sig til naturlig afgang.

For hele manøvren handler i høj grad om den rigtige størrelse på orkestret. Om at få et fuldt udbygget symfoniorkester på mellem 110 og 120 mand. Som det eneste sted uden for hovedstadsområdet.«