Dansk stjernearkitekt hyldes i New York Times

I en ny omtale af Bjarke Ingels planer for New York City omtales han som »den mest betydningsfulde arkitekt, du aldrig har hørt om.« Se de vilde arkitektplaner.

ARKIVFOTO. Det danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group skal tegne det nye World Trade Center ved Ground Zero i New York. Her ses han ved præsentationen af planerne for fremtidens Givskud Zoo: Zootopia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er han for længst blevet "verdensberømt" - eller skal vi sige landskendt. For med ikoniske byggerier som  8Tallet, VM Husene og VM Bjerget har han slået sit navn fast som en af vor tids mest innovative arkitekter.

Men I USA er Bjarke Ingels stadig temmelig ukendt for de fleste. Eller rettere det var han. For med hele tre nye byggerier på vej i New York City er han for alvor ved at slå sit navn fast på det amerikanske østkyst. Og i en ny omtale i New York Times roses Bjarke Ingels af avisens arkitekturskribent:

»Bjarke Ingels omformer selve New York Citys arkitektur,« lyder det i artiklen, hvor man ikke er bleg for at bruge store gloser:

»Når det gælder New Yorks urbane fremtid, er Bjarke Ingels måske den mest betydningsfulde arkitekt, du aldrig har hørt om.«

Den blot 40-årige danske arkitekt, der i 2011 åbnede en afdeling af sit københavnske arkitektfirma BIG midt på Manhattan, står netop nu i spidsen for et kæmpe boligprojekt på 142 meter på West 57 Street med udsigt over Hudsonfloden. Derudover vandt BIG for nylig den omfattende opgave med at omdanne en stor del af havnefronten langs The East River med en række parker, fodgænger-venlige områder og sikring mod store storme.

Men nok mest opsigtsvækkende er dog Bjarke Ingels og BIGs projekt for 2 World Trade Center, som for nylig vandt den prestigefyldte konkurrence om det afsluttende bygningsværk til USAs måske mest følelsesfremkaldende plads, Ground Zero, hvor terroristerne i 2001 styrede to fly ind i World Trade Centers daværende tvillingetårne.

Det nye bygningsværk vil kunne ses fra lang afstand og vil, som noget ganske opsigtsvækkende i New York, have store udendørsterrasser selv på nogle af de aller øverste etager.

New York Times arkitektur-anmelder, Michael Kimmelman, spurgte da også kritisk til lige netop det forhold på en nylig konference om morgendagens byer - Cities for Tomorrow:

»Har du nogensinde prøvet at opholde dig i have på en altan på 80. etage?«
Kimmelman svarede dog selv på spørgsmålet: »Det er altså ret blæsende deroppe, Bjarke.«

I den seneste artikel fra New York Times bemærkes det i øvrigt, at Mr. Ingels over tid er blevet sammenlignet med alt fra en nightclub DJ til en muskuløs t-shirt-klædt udgave af Hamlet. Han er tillige blevet hyldet som den næste udgave af hollandske Rem Koolhaas, der omtales som en af verdens mest kontroversielle arkitekter.

Du kan få et glimt af Bjarke Ingels planer for byggeriet ved 2 World Trade Center. Tjek den interaktive grafik her.

Det store TV-interview med Bjarke Ingels kan ses nederst i denne artikel. Det er New York Times chef-arkitekturanmelder, Michael Kimmelman, der har Bjarke i den varme stol.