Dansk prisvinder: »Jeg har ikke en idé om, at jeg skal til Hollywood«

Esben Smed er på alles læber i øjeblikket. Den nyligt udråbte Shooting Star tager det dog med ophøjet ro.

Esben Smed spiller hovedrollen som Janus i filmen Aminas breve, der er baseret på bogen af Jonas T. Bengtsson. Scanpix/Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er et af dansk films varmeste navne, han har for nylig landet sin første hovedrolle i en spillefilm, og så er han netop blevet udråbt til Shooting Star på filmfestivalen i Berlin.

Alles øjne er på danske Esben Smed for tiden, men den 32-årige skuespiller, der blandt andet er kendt for sin rolle som Nicky i DR-dramaet »Bedrag«, tager selv den store opmærksomhed med et gran salt.

»Der har været lidt mere gang i telefonen siden Berlin, men det stilner jo sikkert af igen, når jeg ikke længere er i vælten på den måde. Folk kan jo også blive trætte af at høre navnet Esben Smed«, siger skuespilleren beskedent.

Med prisen som Shooting Star skriver han sig ind på listen over kendte danskere som Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, og Iben Hjejle, der alle tidligere har modtaget den prestigefulde pris.

Men den unge skuespiller lader sig ikke ryste over at blive nævnt i selskabet af skuespillere, der alle har godt gang i karrieren og internationale roller på cv'et.

Det er fedt at blive sat sammen med dem på den måde, fordi jeg ser op til det, de laver, men jeg har ikke noget pres med, at jeg skal følge i deres fodspor og gøre det lige så godt, forklarer Esben Smed.

»Jeg håber da, at prisen og opmærksomheden kan give nogle tilbud i udlandet, men det er mest, fordi det kunne være spændende. Jeg har ikke en idé om, at jeg skal til Hollywood eller noget i den stil«, tilføjer han.

Derfor vil han heller ikke sige, at næste punkt på karrieretjeklisten er en international rolle. For det første har Esben Smed slet ikke en karriereplan, og for det andet vælger han kun roller, ud fra om han finder dem spændende og udfordrende.

Hvis den rigtige mulighed opstår, vil han meget gerne spille med i en international film, understreger Esben Smed, men han er en fagnørd, og det går forud for alt.

»De fleste interviews handler om, hvordan det er at være i rampelyset, og hvordan jeg har det med det. Men det er ikke spændende for mig. Hvis jeg satsede på rampelyset, tror jeg, at mit humør ville gå op og ned, alt efter om jeg havde succes eller ej«, siger han og fortsætter:

»Jeg synes, at man skal finde sit selvværd et andet sted, og så skal man i stedet gøre sit arbejde, så godt man kan.«

I filmen »Aminas breve« spiller Esben Smed rollen som Janus, der lige er blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling efter et selvmordsforsøg. Det er Esben Smeds første hovedrolle på spillefilm, men han er gået til opgaven med knusende ro.

»Jeg er jo bare en håndværker, der leger med tingene og arbejder en hel masse for at få det til at ligne noget. Så er der andre, der klipper og sætter lys og lyd på hele showet. Jeg er bare en lille brik i det, men jeg står som frontfigur, fordi det er mit billede på plakaten.«

»Aminas breve« har premiere torsdag den 9. marts.

/ritzau/FOKUS