Dansk Oscar-vinder: Skønt at være en dum skid

Casper Crump har det fint med at få skurkeroller i udlandet. Faktisk ønskede han andre typer roller end dem, han har haft i Danmark.

Skuespiller Casper Frederik Crump, viser sit kvarter, Christianshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Casper Crump har haft ganske travlt, siden han blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2008. Foruden masser af teaterforestillinger har han nemlig medvirket i flere film og tv-serier, inden et skelsættende job pludselig gav ham nøglen til Hollywood.

I 2014 vandt Anders Walthers kortfilm "Helium" en Oscar, og Casper Crumps hovedrolle i den var det, der skulle til, for at magtfulde filmfolk i udlandet fik øjnene op for ham. Og det gav skuespilleren nye muligheder.

- I Danmark har jeg følt mig sat i bås som "førsteelskeren" eller "ham, der kan lave komik", men faktisk synes jeg selv, at min styrke er det mere dramatiske og melankolske, fortæller Casper Crump.

Udenfor Danmarks grænser er det ikke de vante roller, den 39-årige skuespiller bliver tilbudt. Indtil videre har han haft roller i DC Comics-serien "Legends of Tomorrow" og den aktuelle film "The Legend of Tarzan". Begge roller er mere eller mindre skurketyper, og det passer ham udmærket.

- I udlandet ender jeg altid med at være den dumme skid, og der er et eller andet skønt ved det. Helt umiddelbart tror jeg, at det er fordi, jeg taler lidt sjovt og kan klemme øjenbrynene sammen. En accent og et markant udtryk. Hvis det er en amerikanskproduceret film, er det jo aldrig amerikanere, der er de onde. Det er altid de andre, griner Casper Crump.

Oscaren gjorde altså meget godt for danskeren i udlandet, men han har altid undret sig over, at den ikke satte gang i hjulene herhjemme. Her var der nemlig ingen rolletilbud i kølvandet af den gyldne statuette.

- Min telefon stoppede med at ringe den dag, vi vandt den Oscar. Og jeg håber da, at folk troede, at jeg havde for travlt til at arbejde i Danmark. Men jeg er også realist. Der er jo eller anden danskhed, der siger, at man "lige skal se ham dér an, som åbenbart skal til udlandet og spille fandango", siger han.

Men nu er de begyndt at ringe igen, fortæller han, for der er kommet noget håndgribeligt ud af udlandseventyret. Noget at vurdere ham på. Indtil nu tæller det 16 episoder af en canadisk serie og en film med nogle af de store stjerner i Hollywood.

Om fremtiden ligger i Danmark eller Los Angeles, ved han ikke. Men der har været adskillige møder på den amerikanske vestkyst, afslører han.

- Der er nogle ukonkrete ting oppe i luften lige nu. De er alle sammen fantastiske projekter i udlandet, som jeg ikke kan sige nej til. Og mere kan jeg ikke fortælle, smiler Casper Crump.

/ritzau/FOKUS