Dansk Kvindesamfund langer ud efter »Skam«

En ny Helmig debuterer. Tove Lo flasher på scenen. Det Kgl. Teater idømt bøde for ulovlig arbejdskraft. »Skam« bliver kritiseret for at være præget af manglende samtykke. Kulturnyhederne er klar.

William er i følge Dansk Kvindesamfund blot endnu et eksempel på, at mandlige filmkarakterer ikke tager et nej for et nej. Fold sammen
Læs mere
Foto: NRK

God fredag middag - weekenden nærmer sig, og her er kulturnyhederne.

Vi begynder i dag hos vores nordiske naboer. Det norske seriefænomen »Skam« er meget tæt på at være slut. Men i ellevte time har seriens skaber trukket en lille kanin op af hatten og udskudt premieren på det sidste hele afsnit en dag, så det ikke - som normalt - bliver tilgængeligt fredag. I stedet vil det først være klart lørdag klokken 23.25.

»Det ser ud til, at Sana har inviteret til eid-fest på lørdag, men den, som kan vente, får besked,« oplyser pressemedarbejder hos NRK, Nathalie Sprus kryptisk til norske Dagbladet.

Berlingske har i øvrigt talt med ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen i anledning af »Skam«-finalen.

Niels Ulrik Sørensen er fan og er helt overordnet meget positiv over for serien, men den har i hans øjne også sine begrænsninger.

»»Skam« foregår på Frogner i Oslo, som er et af de dyreste steder at bo og ligger i et af verdens rigeste lande, så der er et fravær af klasseperspektiv. Det er en fortælling om ungdomslivet i middel- og overklassen, og den giver et tværgående blik på ungdomslivet og viser mangfoldighed i forhold til køn, etnicitet, seksualitet, men den sociale dimension er fraværende. Hvordan er det mon at være Sana eller Isak i en anden del af samfundet, hvor ressourcerne og muligheden for at handle måske er nogle andre? Det kunne være interessant at få belyst,« siger Niels Ulrik Sørensen.

Dansk Kvindesamfund har nogle helt andre forbehold over for »Skam«

»Er det ok at presse nogen ind i et forhold, som William gør over for Noora?,« bliver der spurgt i foreningens feministiske magasin.

Og man fornemmer, at svaret bør være et nej, for overskriften på artiklen er »Den romantiske drøm om manglende samtykke«, og den bliver indledt med følgende ord:

»Hvad har The Notebook, Borte med blæsten og SKAM til fælles? Måske har du allerede opdaget det og bemærket en tendens? En tendens som handler om manglende seksuelt samtykke og et uhensigtsmæssigt billede af kærlighedsforholdet mellem mand og kvinde.«

Artiklen zoomer herefter ind på den anden  sæson i serien, som skribenten fremhæver som præget af manglende samtykke.

»Vi ser forholdet mellem Noora (Josefine Frida Pettersen) og William (Thomas Hayes) udvikle sig. William udnytter Nooras veninde sådan, at Noora bliver presset til at gå på date med ham, trods det, at Noora flere gange blank afviser ham,« lyder det i indlægget.

Det er i øvrigt ikke første gang, at den kritik bliver rejst. I vinter skrev svenske Malin Nilsson en kronik på nyhedssitet Nyheter24 med overskriften »Nej, William och Noora i Skam är inte ett »gulligt« par«, hvor hun blandt andet også konstaterede, at karakteren William var en »potentiel voldtægtsmand«.

Reaktionerne på den danske kritik er i skrivende stund blandede:

Vi bliver ved det svenske. Tove Lo spillede torsdag på Tinderbox, og en del af hendes optræden har tiltrukket sig særlig opmærksomhed. Den svenske sangerinde hev under nummeret »Talking Body« op i sin top og flashede sine bryster. Det skriver BT.

Vores allesammens public servicemedie, dr.dk, har også noteret sig den opsigstsvækkende optræden. Se blot her: Unge er vilde med topløs Tove Lo: Hun er sindssygt lækker.

Og mens vi er ved musikken. Der er en ny Helmig på banen. Thomas Helmig og René Toft Simonsens fælles søn, Hugo Helmig, har sendt singlen »Please Don’t Lie« ud i verden.

Hugo Helmig er 18 år, og selvom han har spillet musik det meste af sit liv, har han været tæt på droppe musikken.

»Jeg følte, at det ville være svært for mig at blive musiker, fordi jeg ville have svært ved at træde ud af min fars skygge. Jeg tænkte, at mange ville føle, at jeg fik det hele foræret, fordi jeg var Thomas Helmigs søn,« siger Hugo Helmig til DR Kultur.

Han fortæller lidt om sine overvejelser nedenfor, og tjek lige stemmen. Men forstår en vis angst for sammenligninger. Æblet falder mildest talt ikke langt fra stammen:

Og nu til noget langt mere alvorligt. Det Kgl. Teater er blevet idømt en bøde på 150.000 kroner. Det sker efter, at teatret i en årrække har haft ansat ulovlig arbejdskraft i form af amerikansk koreograf uden opholdstilladelse. Koreografen selv slipper for straf:

Til sidst en serviceoplysning: Husk regntøjet, hvis du er på vej til Roskilde Festival. DMI vurderer, at det kan blive meget vådt.

Og hvis du har brug for en reminder om, hvad det betyder, så se bare her:

Foto: Kristian Sæderup.