Dansk komponist får international kulturpris

Komponisten Per Nørgård modtager Marie-Josée Kravis Prize på op mod halvanden mio. kr. ved en ceremoni i New York torsdag.

Per Nørgård er æresmedlem af DR SymfoniOrkestret og har fået talløse værker spillet af dets musikere gennem tiden. Radiohuset lukkede til tonerne af en af hans symfonier – og DR Koncerthuset åbnede kort efter til en anden. Den nu 81-årige komponist modtager i dag Marie-Josée Kravis Prize og har tidligere modtaget bl.a. Sonningprisen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er 81 år, han er en af Danmarks mest produktive komponister nogensinde - og denne torsdag skal nok være en af de dejligste i hans lange liv:

Per Nørgård modtager den nyligt indstiftede Marie-Josée Kravis Prize ved en højtidelighed i New York. Prisen gives »til komponister med ekstraordinær kunstnerisk stræben inden for ny musik«.

Prissummen er på 200.000 dollar plus bestillingen på et nyt værk til en værdi af 50.000 dollar. Den løber dermed samlet op i en kvart mio. dollar eller omkring 1,4 mio. kr.

Per Nørgård er i øjeblikket aktuel på en CD med Wienerfilharmonikerne: Orkestret spiller dels hans første og dels hans foreløbig seneste ud af otte symfonier.

Han har også skabt en god håndfuld operaer gennem årene, adskillige koncerter for solist og orkester og flere hundrede værker for mindre grupper.

Vigtige nøgler til hans musik har været naturens mysterier, en biologisk funderet astrologi og hans fund af den berømte uendelighedsrække – en melodi med forbindelse til matematikkens fraktaler. Det sanselige og det eftertænksomme følges tæt i hans værker.

Han har også virket som professor og inspiration for hele generationer af komponister.

Per Nørgårds senere musik har ifølge kollegaen Karl Aage Rasmussen fået noget »mere intimt, mere sårbart« over sig.

»En hårfin balance, der sætter tilsyneladende ukontrollable kræfter op mod hinanden. Han har yderligere intensiveret sin jagt på det mindst håndgribelige af alle musikalske elementer: Selve tiden,« siger Karl Aage Rasmussen.

Marie-Josée Kravis Prize begyndte som en gave til New York Philharmonic i 2009. Gaven var på ti mio. dollar og bruges dels til en pris hvert andet år, dels til en post som huskomponist. Det sidste har bl.a. ført til værker af finnerne Magnus Lindberg og Esa-Pekka Salonen.

Store navne bag

Priskomiteen består af et hold verdensnavne inden for musik – herunder dirigenten Alan Gilbert, pianisten Emanuel Ax, sopranen Dawn Upshaw, violinisten Midori og flere andre.

Selve prisen blev uddelt første gang forrige år. Modtageren var franskmanden Henri Dutilleux, der på egen opfordring delte den med tre kolleger.

Kvinden bag prisen er Marie-Josée Kravis – en af de helt store skikkelser i USAs finansverden: Økonom af uddannelse, medlem af bestyrelsen i bl.a. Federal Reserve Bank of New York og aktiv i ledelsen af den magtfulde Bilderberg Group. Hun har også forfattet en række meget læste klummer i bl.a. Wall Street Journal og bidraget til flere bøger om økonomi og ledelse.

Men det er musikken, hun virkelig brænder for. Hun var en årrække gift med dirigenten Charles Dutoit og har bidraget med store summer til særligt New York Philharmonic og andre aktiviteter i det mondæne Lincoln Center på Manhattan.

Hendes nuværende ægtemand er milliardæren Henry R. Kravis, der er en generøs herre. Parret ligger som nummer 25 på listen over USAs største donorer til filantropi.

De to har bl.a. skaffet 30 mio. dollar til forskning i hjertesygdomme og lod senest over 100 mio. dollar tilflyde Museum of Modern Art.

Så prisen til Per Nørgård kan synes lille i sammenligning. Men den er i virkeligheden ret enestående på verdensplan: Den gives specielt til skabere af ny musik – og er som sådan klodens største af sin slags.