Dansk journalist annoncerede Trump-sejr til republikansk valgfest

Leonard Cohen er død, dansk mediekvinde satte trumf på ved Trump-fest, nordmænd sagsøger regeringen for mindesmærke for terrorofre og meget mere - kulturnyhederne er klar.

USA-korrespondent Stéphanie Surrugue Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God fredag - så er det snart weekend, og kulturnyhederne er klar. Dagens store nyhed på kulturområdet har du nok hørt: Leonard Cohen er død.

Det flyder med tårer og mindesord på de sociale medier, og her fra Berlingskes redaktion er der mindst to, som i dagens triste anledning har udformet playlister med udvalgte Cohen-numre. Den ene er selvfølgelig musikanmelder Michael Charles Gaunt, hvis bud på de bedste Cohen-numre kan ses her:

Den anden er Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, der på Facebook skriver: »Måske er det en af de dage, hvor man bare skal lytte« og har lavet playlisten »Cohen Condensed« på Spotify, og den kan du finde her:

Det vælter naturligvis ud med artikler, feature og opsamlingshistorier med reaktioner på dødsfaldet. Men hvis du har lyst til at møde Leonard Cohen en sidste gang og kun vil læse én artikel, skal du måske kaste dig over David Remnicks interview »Leonard Cohen makes it darker« i The New Yorker, som er et lille mesterværk og det sidste interview, der er lavet med Cohen.

På den canadiske musiker og poets facebookside beder den efterladte famile om fred i sorgens stund, men Leonard Cohens søn, Adam Cohen, har kort meddelt Rolling Stones, at hans far sov fredeligt ind.

En anden afdød musikers kunstsamling ved at blive spredt for alle vinde. Auktionshuset Sotheby er nemlig i fuld gang med at sælge 350 værker fra David Bowies samling, og interessen er ifølge The New York Times stor. Auktionen slutter fredag, og du kan få et kig på de varer, der stadig er på hylderne her.

Ellers har ugen jo stået i de blå, rød og hvide farver ... og en overraskende mængde orange. Alles øjne har været rettet mod det amerikanske præsidentvalg. Det har væltet ud med historier i en sådan grad, at en sjov lille én med dansk islæt er drunket i mængderne.

Det viser sig nemlig, at det var et kendt ansigt fra den danske medieverden, USA-korrespondent Stéphanie Surrugue, der annoncerede Donald Trumps sejr til den republikanske valgfest.

»Jeg står ved hans sejrsfest, og folk aner ikke, at han har vundet. Vi bliver enige om, at vi skal fortælle dem det, og først tror de ikke på mig, så jeg må vise dem kilder på det. Det er så surrealistisk, at folk står der uden at vide det,« har Stéphanie Surrugue fortalt til fagbladet Journalisten, hvor du kan få alle detaljerne, hvis det har interesse.

Det trækker ud med opførelsen af et ikonisk mindesmærke for ofrene for Anders Behring Breiviks terrorhandlinger. Det skriver Jyllands-Posten.

Den svenske kunstner Jonas Dahlberg vandt for lang tid siden en konkurrence med sit værk »Memory Wound« - en spalte i klipperne på Utstranda på fastlandet, hvorfra der er direkte udsigt til Utøya.

Illustration af mindemærke med udsigt til Utøya. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONAS DAHLBERG STUDIO / HANDOUT.

Beboerne i området har protesteret massivt mod planerne, da et flertal gerne vil bearbejde de grusomme begivenheder i fred og ro frem for at bo på et overrendt mindested. Den norske regering kalkulerer med, at 5000 personer vil besøge mindesmærket årligt, men beboerne frygter, at der vil blive tale om langt flere.

Protesterne er nu endt i sagsanlæg mod den norske regering, og der er således lange udsigter til, at »Memory Wound«, der egentlig skulle have været klar på fireårsdagen i 2015, står færdigt. Også et andet permanent mindesmærke, som skal ligge i Oslo, er stærkt forsinket, da det blandt andet skal laves af det materiale, der skal skæres ud af klipperne på Utstranda.

Her i Danmark er det ikke et mindemærke, det trækker ud med, men derimod et nyt imposant vartegn ved indsejlning til Københavns Havn, for Borgerrepræsentationen har besluttet, at det er helt fint, at bygherrerne stiller en del af projektet på standby:

Og så er det selvfølgelig i dag, at BogForum åbner, og endnu en gang er alle ikke helt glade.

En del mindre forlag føler sig overset, og enkelte forfattere er stærkt utilfredse med, at medier må optage deres optrædener og distribuere optagelserne. Det gælder blandt andet Harald Voetmann, som derfor har boycottet BogForum.

Men mon ikke, at der alligevel kommer godt gang i den folkelige bogfest, hvor du blandt andet kan møde komikeren og børnebogsdebuttanten Anders Matthesen og tyske Judith Hermann.

En BogForum-deltager, der formentlig er meget glad, er Niels Henning Falk Jensby. Han har nemlig fået BogForums Debutantpris for dannelsesromanen »Techno«, der beskriver storbyens skjulte homoseksuelle miljø. Det skriver Politiken

Sidst, men ikke mindst: Før du går på weekend - og måske bogmesse - skal du lige læse, hvordan tegnefilm har forudsagt og håndteret Donald Trump i præsidentsammenhæng og se The Simpsons seneste take på den kontroversielle kandidat, der rykker ind i Det Hvide Hus til januar: