Dansk glæde over Weinstein-dom: Nu skal en større undersøgelse kortlægge seksuelle krænkelser i Danmark

I danske underholdningsindustri understreger flere, at #MeToo-kampen fortsætter. Nu skal en stor undersøgelse se på grænseoverskridende adfærd i film-, TV- og scenekunstbrancherne. »Den kan hjælpe os med at finde frem til hvilke konkrete tiltag, vi kan bruge herhjemme for at undgå magtmisbrug og krænkelser,« lyder det.

 

Det kan godt være, at arbejdet begyndte med Harvey Weinstein, men opgøret med seksuelle krænkelser og magtmisbrug slutter ikke, fordi den amerikanske medieproducent har fået sin dom. Tværtimod.

Flere i den danske underholdningsindustri er enige om, at der stadig er meget at tage fat på i Danmark.

»Jeg er da glad for, at retfærdigheden er sket fyldest. Dommen over Weinstein er en sejr for de kvinder, der turde stå frem. Det vigtigste er dog, at vi husker, at dette ikke handler om en enkelt mand. Det handler om de strukturer, der tillod det magtmisbrug, han har udøvet,« siger skuespilleren Ditte Hansen, der stadig savner, at danskerne tager problemerne alvorligt.

»Herhjemme har debatten og mediedækningen været præget af latterligørelse og hysteriske folkedomstole. Den tone har ikke været særligt befordrende for de kvinder, der skal stå frem. Her er det godt med en dom, for den er helt saglig og sort på hvidt«.

Christina Rosendahl, der er formand for Danske Filminstruktører, mener, at det havde været »ubærligt, hvis Weinstein gik fri«.

»Dommen har både en konkret og en symbolsk betydning. Vi har brug for de her direkte domme, fordi de får folk til at tage problemerne alvorligt. Vi er jo lidt udfordrede herhjemme, fordi vi ikke har haft en tilsvarende sag. Det er selvfølgelig både godt og skidt, men når der mangler en hovedskurk, føler alle sig lidt under mistanke. I USA kan alle føle sig frikendt, tage arbejdstøjet på og komme i gang med at skabe nogle forandringer,« siger Christina Rosendahl.

#MeToo er stadig en udfordring

Selv om der ikke har været en dansk retssag i forbindelse med #MeToo, er der alligevel sket en del herhjemme, siden det kendte hashtag dukkede op i 2017. I en lukket Facebook-gruppe, startet af instruktøren Lærke Reddersen, har kvinder fra den danske film- og teaterbranche delt over 500 fortællinger om sexisme, krænkelser og overgreb.

Film-, TV- og teaterbranchen har oprettet en hotline, hvor ofre kan ringe ind og få hjælp til at håndtere overgreb, og flere producenter, som f.eks Meta Film, hyrer nu intimitetskoordinatorer, der kan sikre ordentlige forhold omkring indspilning af sexscener.

Samtidig har Danske Filminstruktører, Skuespillerforbundet og Producentforeningen iværksat en større undersøgelse af seksuelle krænkelser. Undersøgelsen, der laves i samarbejde med Aarhus Universitet, forventes færdig til april.

»Det bliver den største undersøgelse, der er lavet af sin art herhjemme, og den kan hjælpe os med at finde frem til, hvilke konkrete tiltag, vi kan bruge herhjemme for at undgå magtmisbrug og krænkelser. Jeg fornemmer stadig, at der er mennesker, der har utrolig meget taletid og som bruger den på at beklikke #MeToo, måske fordi de selv er bange for at blive den næste Weinstein. Men det handler ikke om at gøre op med fortiden, det handler om at skabe en fremtid, hvor vi kan finde ud af være sammen på en ordentlig måde,« siger Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Skuespillerforbundet. Han understreger, at der stadig mangler en »generel anerkendelse af, at magt medfører et ansvar«.

»Det skal nok komme, men tingene tager tid. Kvinderne fik stemmeret i 1915. Nu har det efterhånden bundfældet sig. #MeToo er kun tre år gammel, og derfor har vi stadig svært ved at navigere i det,« siger Benjamin Boe Rasmussen.

Han suppleres af Nanna Frank Rasmussen, der er talsperson for Danske Filmkritikere.

»Weinstens dom er en sejr for alle kvinder, fordi der nu bliver lyttet mere, når de fortæller om seksuel chikane. Når det så er sagt, så slutter #MeToo-bevægelsen ikke her. Dette har aldrig handlet om en enkelt mands overgreb – men om et system, der har skabt en sexistisk kultur, der bygger på en idé om, at manden er vigtigere end kvinden. Derfor er det fantastisk med en undersøgelse af forholdene, så vi ikke bare synes og føler, men også ved, hvordan det forholder sig.«