Dansk forfatter i finalen om en af verdens største litteraturpriser

Dorthe Nors er torsdag aften blevet shortlistet til The Man Booker International Prize. Dermed er den danske forfatter rykket endnu et skridt nærmere på at modtage prisen, der er på 425.000 kr.

Foto: Kirsten Klein ASTRID DALUM. Dorthe Nors, der bor i Vestjylland har fået international succes som forfatter og er nu shortlistet til en af verdens største litteraturpriser, The Man Booker International Prize.
Læs mere
Fold sammen

Det var i sig selv en sensation, da Dorthe Nors for godt en måned siden blev nomineret til The Man Booker International Prize, der er en af verdens største litteraturpriser.

Men torsdag aften blev det endnu vildere for den danske forfatter, der er nomineret for sin roman »Spejl, skulder, blink«.

Ved en ceremoni i London blev det nemlig offentliggjort, at hun er en af de seks forfattere, der er blevet shortlistet til prisen. Hun er dermed rykket et vigtigt skridt tættere på at modtage prisen, der er på 50.000 britiske pund, eller hvad der svarer til omkring 425.000 kr.

»Jeg er helt rundt på gulvet, det må du bære over med,« siger hun, da jeg fanger hende på mobilen.

»Jeg må indrømme, at jeg begyndte at græde, da jeg for lidt siden fik det at vide. Jeg blev så glad. Jeg havde overhovedet ikke regnet med det. «

Den danske forfatter, der bor i Vestjylland, deltog ikke selv ved arrangementet i London, men var repræsenteret af sin redaktør - og af sin oversætter, amerikanske Misha Hoekstra, som hun er nomineret sammen med.

»Jeg har været i Oslo og lancere bogen hele dagen, og jeg var helt i fred med, at der ikke kom til at ske mere for min bog. Det der allerde var sket, var stort nok i sig selv. Sådan havde jeg det indtil klokken kvart over otte her til aften, og så kunne jeg godt mærke, at der alligevel var noget på spil.«

Dorthe Nors var på vej hjem fra lufthavnen i Billund, da hun fik den gode melding.

Udover Dorthe Nors er også israelske David Grosman og Amos Oz, norske Roy Jacobsen, franske Mathias Enard og argentinske Samanta Schweblin shortlistet til prisen.

Hvem der modtager den prestigefyldte pris bliver afsløret 14. juni.