Dansk filmproducent udsender nødråb: Jeg har været nødt til at afskedige folk, fordi danskerne snyder

Faldende indtægter koblet med ulovlige downloads får den danske filmproducent Ronnie Fridthjof til at udsende desperat opfordring til Folketingets politikere.

»Alle for tre" er den mest sete danske biograffilm i år. Ikke desto mindre vil det ulovlige download af filmen betyde, at filmens producent imødeser et stort underskud. Billede fra optagelserne: Nordisk Film.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nordisk Film

Ulovlige downloads af film har længe været en torn i øjet på danske filmproducenter, men omfanget koblet med generelt forringede indtjeningsmuligheder, får nu den ellers succesfulde filmproducent Ronnie Fridthjof til at udsende en appel til Folketingets politikere om at tage effektive forholdsregler mod tyveriet.

“Vi har i nogle år vidst, at der var dette problem med ulovlige downloads, men har sat vores lid til, at folk ville begynde at betale for de film de ville se, så snart de havde ordentlige muligheder for at købe filmene digitalt på lovlig vis. Det har ikke vist sig at være tilfældet, og derfor beder jeg nu de folkevalgte om at gribe ind, så det gør en forskel,” siger Ronnie Fridthjof.

Om to uger frigiver Ronnie Fridthjof filmkomedien “Alle for tre” til digitalt salg via en række streamingtjenester og lovlige download-sites. Filmen var i år den hidtil mest sete danske spillefilm i de danske biografer, og normalt ville filmen sammenholdt med et efterfølgende salg af filmen på DVD’er få selskabets økonomi i balance. Markedet for DVD-salget er imidlertid gået helt i stå, og ifølge Ronnie Fridthjof er det direkte salg til digitale streamingtjenester slet ikke i nærheden af at kunne erstatte faldet i DVD-indtægter. Det skyldes blandt andet, at for mange vælger at se filmen uden at betale for det.

“Jeg har fået en våd klud i hovedet af min distributør, der vurderer, at jeg skal regne med tre millioner kroner i underskud, da folk ikke vil betale for at se filmen - langt de flest downloader den ulovligt,” siger Ronnie Fridthjof.

Da “Alle for tre” udgør Fridthjof Films hovedindtægt i 2017, er et fald i filmens indtjening på tre millioner kroner et alvorligt problem for hans virksomhed, der har 40 ansatte.

“Jeg har allerede været tvunget til at afskedige, og kan blive nødt til det igen,” siger Ronnie Fridthjof.

På baggrund af målinger på ulovlige downloads af de tidligere film i serien, vurderer Ronnie Fridthjov, at “Alle for tre” vil blive downloadet illegalt af mellem 30.000 og 80.000 danskere. Med dette i udsigt har filmproducenten holdt møder med politiet i håb om, at de aktivt ville foretage sig aktioner mod indehaverne af de IP-adresser, hvorfra man kan se, at der bliver downloadet ulovligt. Det ville imidlertid kræve, at politiet, for at få endegyldigt bevis for et ulovligt download, skulle undersøge computerne med tilknytning til den pågældende IP-adresse.

“Man har så vurderet, at den sanktion var for voldsom i forhold til den enkeltes stjæleri. Det har jeg en vis forståelse for, men resultatet er samfundet samlet set må finde sig i et anslået antal på 10.000 daglige tyverier, som har alvorlige konsekvenser for mig og andre producenter af danske film,” siger Ronnie Fridthjof.

I et svar til Ronnie Fridthjof har kulturordfører for Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, henvist til, at der i øjeblikket arbejdes i Folketinget på et forslag om oprettelsen af særlig task force, der skal efterforske digitalt tyveri og piratkopiering.

“Vi er klar over den trussel, som piratkopiering udgør for jer,” skriver Alex Ahrendtsen til Ronnie Fridthjof.

Samtidig har Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen bedt Justitsministeren om at tage stilling til filmproducentens opråb.

»Vi lægger pres på regeringen for at få strammet op om indsatsen mod ulovlige downloads. Og jeg har stillet spørgsmål for at få gjort det tydeligt for ministeren, hvordan denne form for tyveri har alvorlige konsekvenser for Ronnie Fridthjov og resten af filmbranchen,« siger Mogens Jensen.

Han ser flerstyrenget strategi mod de ulovlige downloads, der blandt andet består af en forstærket politiindsats, samarbejde med teleselskaberne om blokering af ulovlige download-sites, oplysningskampagne og en international koordinering af indsatsen.

Selvom filmproducent Ronnie Fridthjof påskønner tankerne om at lave en særlig taskforce mod digitalt tyveri, mener han at indsatsen kommer fem år for sent.

“Lige nu og her, vil det ikke hjælpe mig og mine ansatte,” siger Ronnie Fridthjof.