Dansk filmmand hædres

Noter: Hvert år uddeles Carl Th. Dreyer Prisen til »fortrinsvis yngre filminstruktører eller andre kunstnere inden for filmbranchen«, og det sker i år 2. februar i Filmhuset i København, hvor hæderen tilfalder instruktøren Niels Arden Oplev.

Han har efter den barske »Portland« og den sorte komedie »Fukssvansen« fået stor folkelig succes med den idealistiske »Drømmen«, og foruden hæderen modtager han 50.000 kr. hentet fra indtægterne fra Dreyers klassiker »Jeanne d'Arc«. Det er advokat Allan Falk, lektor Peter Schepelern og områdedirektør Dan Nissen fra Cinemateket, der udvælger modtageren af den ærefulde pris.

Kanonværker kan ikke købes

Bogværkerne fra den litterære kulturkanon kan stort set ikke købes hos landets boghandlere. Kanonpriste værker af forfattere som Herman Bang, Henrik Pontoppidan og Karen Blixen findes nemlig ikke på boghandlernes hylder, men er forvist til støvede lagerlokaler hos forlagene, og enkelte af bøgerne kan boghandlerne ikke skaffe hjem. Det skriver Nordjyske Stiftstidende. De manglende bøger på hylderne hos boghandlerne ærgrer professor i Nordisk Litteratur og forfatter til adskillige værker om danske forfattere, Hans Hertel. »Jeg vil mene, at bøgerne burde have en helt særlig plads hos boghandlerne. Ligesom staten også burde give et statstilskud til at bøgerne blev udgivet i et samlet værk til billige penge,« siger Hans Hertel, der bakkes op af formanden for kulturkanonens litteraturudvalg, professor Finn Hauberg-Mortensen. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) afviser tanken om, at udgive de kanonpriste bogværker med statsstøtte, så bøgerne kunne blive mere tilgængelige for danskerne.

Danske film i USA

Ikke færre end fem danske film bliver præsenteret på den højt respekterede Sundance Film Festival, der i disse dage finder sted i Utah i USA. Der er tale om Christoffer Boes særprægede spillefilm »Offscreen« med Nicolas Bro, Birgitte Stærmoses novellefilm »Sophie« med Trine Dyrholm i hovedrollen og tre dokumentarfilm, nemlig Pernille Rose Grønkjærs »The Monastery«, Eva Mulvads »Vores lykkes fjender« og Jennifer Fox'»Flying - Confessions of a Free Woman«, der varer ikke mindre end seks timer. Sundance Film Festival blev i sin tid grundlagt af Robert Redford og finder i denne omgang sted frem til den 28. januar.

Engelsk svane gæstedanser i Operaen

Den Kgl. ballet får fornemt besøg fra London her i januar. Solodanser ved The Royal Ballet, Zenaida Yanowsky, gæstedanser i aften og 31. januar i Peter Martins opsætning af »Svanesøen« på Operaen, hvor hun i dobbeltrollen som Odette/Odile skal danse sammen med Kenneth Greve. Den 31-årige Zenaida Yanowsky, der er født i Frankrig og uddannet i Spanien, har tidligere danset ved Pariseroperaens ballet, og hun har vundet guld ved de to prestigefyldte konkurrencer European Young Dancers Competition og Jackoson International Competition. Siden 1994 har hun boet i London og danset ved The Royal Ballet, hvor hun i 2001 blev udnævnt til solodanser. Hun har danset en lang række hovedpartier, bl.a. Odette/Odile i »Svanesøen«, Sukkerfeen i »Nøddeknækkeren« og titelrollerne i »Manon« og »Giselle«. Da Johan Kobborg i 2003 kreerede programmet »Out of Denmark« til sine kolleger i The Royal Ballet, høstede Zenaida Yanowsky store roser for sin præstation i Kim Brandstrups duet »Afsked«.

Rumeventyr årets bedste tegneserie

Brugerne af hjemmesiden Seriejournalen har kåret årets bedste danske tegneserieudgivelse, og valget faldt på Anders Walters rumeventyr Solas, hvoraf første episode »Opikayana« udkom i november. Albummet, der er blevet kaldt den flotteste danske album-debut siden »Valhalla«, udkom i forrige årtusinde, og det lader til, at Seriejournalens læsere er enige: Anders Walters albumdebut blev en overbevisende vinder af Seriejournalens Netkåring i kategorien Bedste tegneseriealbum 2006 af dansk forfatter/tegner med 38 pct. af de over 1.600 afgivne stemmer. Og netop i 2006 da der var usædvanlig mange stærke udgivelser fra både garvede og nye danske serieskabere, hvilket blot understreger sejren. Albummet udkom 5. oktober på Forlaget Fahrenheit. Anders Walter har arbejdet med serien igennem de sidste syv år. Han er født i 1978, har studeret illustration og filmvidenskab ved School of visual arts i New York og ernærer sig ved illustration, storyboards, plakater, tegneserier og bogillustrationer. Solas er Anders Walters debutalbum.