Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når en skuespiller til sommer påtager sig opgaven at fremføre Anders Behring Breiviks manifest som monolog på det københavnske CaféTeatret, vil det ikke være med alles velsignelse.
- Det er en virkelig dårlig idé! Det er alt for tæt på. Jeg oplever det, som om nogen forsøger at tjene penge på andres sorg. Stykket bliver en slags accept af hans handlinger, siger Per Balch Sørensen til Politiken.
Han er far til Hanne Anette Balch Fjalestad, der blev et af Anders Behring Breiviks ofre, da hun var på sommerlejr med det norske Arbeiterparti på øen Utøya.
CaféTeatret begrunder opsætningen af Breivik-stykket med, at man bliver nødt til at trænge ind i massemorderens tankemønstre for at undgå en gentagelse af massakren.
- Det var en forfærdelig tragedie, og Anders Behring Breiviks måde at henrette folk på var grusom. Men det tankesæt, der ligger bag handlingerne, er ikke enestående. Det er udtryk for et politisk ideologisk ståsted. Det kan ske igen, siger teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, til Politiken.
Men den begrundelse holder ikke, siger teaterchef for Det Norske Teater i Oslo, Erik Ulfsby.
- Lollikes argument er en dårlig undskyldning for at lokke opmærksomhed til sit eget projekt.