Dansk Breivik-teater vækker forargelse

Til sommer bliver Anders Breiviks massakre forvandlet til underholdning på CaféTeatret i København, men det er alt for tidligt, mener en af de pårørende.

Det er kun et halvt år siden, Anders Breivik slog 77 mennesker ihjel i Norge. Nu vælger CaféTeatret at gøre det til underholdning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en skuespiller til sommer påtager sig opgaven at fremføre Anders Behring Breiviks manifest som monolog på det københavnske CaféTeatret, vil det ikke være med alles velsignelse.

- Det er en virkelig dårlig idé! Det er alt for tæt på. Jeg oplever det, som om nogen forsøger at tjene penge på andres sorg. Stykket bliver en slags accept af hans handlinger, siger Per Balch Sørensen til Politiken.

Han er far til Hanne Anette Balch Fjalestad, der blev et af Anders Behring Breiviks ofre, da hun var på sommerlejr med det norske Arbeiterparti på øen Utøya.

CaféTeatret begrunder opsætningen af Breivik-stykket med, at man bliver nødt til at trænge ind i massemorderens tankemønstre for at undgå en gentagelse af massakren.

- Det var en forfærdelig tragedie, og Anders Behring Breiviks måde at henrette folk på var grusom. Men det tankesæt, der ligger bag handlingerne, er ikke enestående. Det er udtryk for et politisk ideologisk ståsted. Det kan ske igen, siger teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, til Politiken.

Men den begrundelse holder ikke, siger teaterchef for Det Norske Teater i Oslo, Erik Ulfsby.

- Lollikes argument er en dårlig undskyldning for at lokke opmærksomhed til sit eget projekt.