Dansefryd og dyster tragedie

Fint dobbeltprogram med Balanchines tindrende flotte »Tema og variationer« og Hübbes dystre, men veldansede version af »Sylfiden«.

J'aime Crandall med corps de ballet i Balanchines "Tema og variationer". Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er næsten 25 år siden, Den Kgl. Ballet sidst havde Balanchines tindrende flotte Tjajkovskij-ballet »Tema og variationer« på programmet.

Nu kan man meget glædeligt igen opleve det virtuose og lysende smukke værk fra 1947, der på Den Kgl. Ballets nye dobbeltprogram præsenteres sammen med Bournonvilles »Sylfiden« i Nikolaj Hübbes mørke version fra 2014. Med det tekniske niveau, Den Kgl. Ballet har i dag, er den hundesvære »Tema og variationer« ren dansefryd.

Tidligere har Den Kgl. Ballet ofte haft »Sylfiden« programsat sammen med Harald Landers »Etudes«. Men »Tema og variationer« er et oplagt alternativ. For som balletmester Nikolaj Hübbe, der er tidligere solodanser i New York City Ballet, skriver i det trykte program »er ’Tema og variationer’ for New York City Ballet, hvad ’Etudes’ er for Den Kgl. Ballet. Et værk, der helt uden handling formår at fremvise ballettens sjæl – alt det, som gør denne kunstart så grandios og fascinerende.«

En strålende og sikker solodame

Med enkle og klare trin, der afspejler temaet i Tjajkovskijs orkestermusik, åbner ballerinaen og hendes partner balletten. Og med hilsen tilbage til koreografen Petipa og den kejserlige ballet i Skt. Petersborg udvikler Balanchine herfra med vanlig sans for musikkens struktur de mest raffinerede trin og gruppeformationer til de i alt 26 dansere under scenens tre store prismekroner.

 

På premiereaftenen var solodanser J’aime Crandall, bortset fra et enkelt kiks i ballettens smukke pas de deux, en strålende og sikker solodame. Som hendes partner viste den elegante korpsdanser Jón Axel Fransson med sine flotte linjer, skarpe trin og sikre spring endnu engang sit åbenlyse potentiale til at rykke op i kompagniets solistrækker.

Meget smukke er de kvindelige danseres tutuer med brokadeoverdele i gyldne og blå-grønne nuancer, der matcher overdelene til mændenes hvide trikot-benklæder. Kostumer, der gør det muligt at se hver en bevægelse i dansen.

Gør op med den romantiske tradition

I »Sylfiden«, der åbner programmet, er det til gengæld stadigvæk et problem, at Bournonvilles koreografi i første akt flere gange sløres af de mørke dragter i den meget mørke, men absolut stilrene puritanske scenografi.

Til gengæld lyser den hvide Sylfide op i mørket, og til repremieren gav Amy Watson titelrollen et på én gang køligt, bekymret og smerteligt sårbart udtryk i sin lokkende, forførende og forelskede dans over for James. En fortolkning, der passer godt i denne iscenesættelse, hvor Hübbe gør op med den romantiske tradition.

Gregory Dean er en flot springende James og fylder sin rolle med både melankoli og frustration. Andreas Kaas behersker såvel trin som dramatik i rollen som Gurn, og med sin stærke udstråling er Sebastian Haynes i sit dandy-lignende outfit en dæmonisk farlig Madge, der til slut giver James dødskysset.

Alt i alt er det et godt og veldanset dobbeltprogram, der nu drager på turné rundt i landet, inden det til februar igen kan ses på Kgs. Nytorv.

Hvad: »Sylfiden« og »Tema og variationer«.

Hvem: Koreografi: Bournonville og Balanchine. Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe, Judith Fugate m.fl. Den Kgl. Ballet, Det Kgl. Kapel, dirigent Geoffrey Styles.

Hvor: Gamle Scene, sidste dag 27. februar.