Dans uden aldersgrænse

Onsdag aften skyder Dansehallerne mere end tre ugers Thousand Threads i gang. En særlig del af programmet er Silver Threads med dansere over 50 år. Alderspræsidenten er den knap 89-årige Alphea Pouget.

Den næsten 89-årige Alphea Pouget og den 32-årige Koen De Preter danser duoen »Journey« på programmet Silver Threads i Dansehallerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et ambitiøst, internationalt program med nye, eksperimenterende og innovative værker, som Dansehallerne i Carlsberg Byen onsdag aften skyder i gang. Overskriften på det mere end tre uger lange program er »Thousand Threads – a special bundle«, der hentyder til sammenvævningen af specielt håndplukkede, forskelligartede værker, som tilsammen viser et billede af, hvad moderne dans og koreografi er her i starten af det 21. århundrede.

Allerede i 2012 søsatte Dansehallernes kunstneriske leder, britiske Bush Hartshorn, det succesfulde koncept Thousand Threads. Til den nu niende og hidtil største udgave væves helt nye og særlige tråde, Silver Threads, ind i programmet med præsentation af dansere over 50 år.»Det, jeg gerne vil vise med Silver Threads, er, at dans rækker langt ud over den unge, smukke og atletiske krop. Dans og kroppe fortæller os jo altid noget, og de ældre danseres kroppe fortæller historier om det levede liv, som man ikke kan se i de unge kroppe,« siger Bush Hartshorn, der personligt har udvalgt de i alt 13 værker til Thousand Threads, hvoraf de fire hører under Silver Threads.

»Jeg synes generelt, vi mangler en vekselvirkning mellem generationerne. Vi har en tendens til at lukke gamle mennesker ind i ghettoer. Vores samfund er meget domineret af ungdomskultur, mens vi, der er ældre, bliver usynlige. Publikum vil jo gerne kunne spejle sig i performerne på scenen, og ældre mennesker vil ikke bare se, hvordan de var engang, men også hvordan de er nu,« siger Hartshorn, der understreger at Silver Threads henvender sig til alle aldersklasser.

89-årig kan ikke leve uden at danse

Den ældste danser i Silver Threads, er den snart 89-årige svenskfødte Alphea Pouget Hun danser i aften i åbningsprogrammet sammen med den 32-årige belgiske danser og koreograf Koen De Preter i duoen »Journey«.

»Jeg har danset hele livet, og jeg kan ikke leve uden dans. Jeg er er nødt til at danse for at kommunikere med andre mennesker. Alle mine følelser og min energi kommer ud gennem dansen. Hvis jeg stopper, bliver jeg bare så gal, at jeg slår alle ihjel,« siger en veloplagt Alphea Pouget og ler: »Hele idéen med at man ikke længere kan danse, når man har passeret de 40 år er jo fuldstændig idiotisk. Den stammer fra den klassiske ballet, der er så hård ved kroppen, at kroppen på et tidspunkt siger stop. Jeg kommer fra Mary Wigmans tradition (pioner inden for moderne ekspressionistisk dans red.), hvor teknikken er i overensstemmelse med kroppens anatomi. Og selv om det er svært, så føler jeg faktisk, at jeg fortsat er i stand til at udvikle mig.«

Idéen til duoen »Journey« kom fra Koen De Preter, da han for et par år siden så Alphea Pouget danse i Frankrig.

»Først ville han lave en solo til mig. Men det blev hurtigt til en duo. Vi forberedte den i næsten tre år med masser af rejser frem og tilbage mellem Sydfrankrig og Belgien. Det utrolige er, at Koen har fået mig til at danse på en anden måde, end jeg tidligere har gjort, og det har været et fantastisk samarbejde. Så duoen har givet mig rigtigt meget, også på det menneskelige plan. Folk, der har set den, fortæller mig, at den giver dem håb og mod.«

Siden premieren i 2013 har Alphea Pouget haft travlt med at turnere rundt i Europa med »Journey«.»Derfor har jeg ikke haft tid til at undervise så meget på det sidste. Men jeg træner selv en time til halvanden hver dag og har i de senere måneder også gået og løbet en time om dagen. Jeg kæmper mod alderen, og det nytter ikke at slappe af. Man må bare fortsætte,« lyder det optimistisk.

Dans er for alle kroppe

På dobbeltprogrammet i aften kan man også opleve duoen »What age are you acting? – The relativity of ages«, hvor den 66-årige danser Domenico Santonicola, der har en fortid som officer i det italienske militær, danser sammen med den 40-årige koreograf Silvia Gribaudi. Og i næste uge kan man bl.a. opleve den prisbelønnede solo »50 Acts« af og med britiske Wendy Houstoun, der tidligere var danser i det berømte DV8 Physical Theatre og nu tager til genmæle mod aldersdiskrimination.

»Jeg håber hele programmet vil vise publikum, at moderne dans er et stort og åbent felt med mange forskellige tilgange til dans og koreografi. Forhåbentlig kan de internationale kunstnere også stimulere og inspirere det lokale dansemiljø. Mit motto er fortsat Every Body Dances – altså, at alle kroppe danser,« forklarer Harsthorn og forsikrer, at der til efteråret kommer flere Silver Threads i Dansehallerne.