Dans med ord

Simon Fruelund udfordrer læserens litterære sans med en række antydende noveller om skæve virkelighedsoplevelser og uforløste familiære bånd.

Riverdance er den specielle irske dans, hvor overkroppen står ubevægelig fastfrosset, mens benene går som trommestikker. Vidste man ikke bedre, og så man kun overkroppen, ville man ikke ane, at der var nogen, der dansede lige foran en. Noget lignende gør sig gældende i Simon Fruelunds novellesamling »Planer for sommeren«. Umiddelbart er mange af novellerne stillestående og udramatiske, men lytter man nøje efter, så bliver der antydningsvis danset med ordene. Nogen voldsom stepdans er det dog langtfra, så læseren må være nøjsom og tålmodig, sådan som man også måtte være det med Fruelunds første novellesamling »Mælk« fra 1997. Både den ene og anden novellesamling kan bruges til litterær sensibilitetstræning for viderekommende.

Novellen med titlen »Riverdance« hører til de mest enkle. Den beskriver et parforhold med en jaloux mand og en attraktiv kvinde. Først er han mistroisk uden grund, siden bliver hun ham utro, sådan som han troede, hun var, og det ændrer paradoksalt nok deres forhold. Han bliver voksen og omgængelig, og hun elsker ham højere end nogen sinde. Sådan er kærlighedens vildveje stadigvæk uransagelige.

Fruelund giver stemme til både mænd og kvinder, børn og ældre, som skildrer mere eller mindre skæve forhold til familien og virkeligheden. I »Fanbrev« skriver en skizofren mand om sit halvparanoide forhold til en læge, og i »Mit livs novelle« kan en distræt fortæller ikke finde ud af, om han har været gift, og hans identitet glider både sammen med faderens og sønnens. Sådan er virkeligheden så usikker et sted at befinde sig.

»Planer for sommeren« præsenteres som noveller m.m. Dette »med mere« henviser til en række tekster, som kun rummer fligen af en historie, eller som udgøres af »Forslag til lokalplan« - sådan i Peter Seebergs stil. Eller en tekst som »Der sidder en mand i bussen«, hvori man kommer på en bustur fra Ålholm Plads og ind gennem København. Man får en ultra kort historie om de personer, der stiger af og på, indtil chaufføren kollapser. Det er en slags kørende »Spoonriver antologi«. Hermed varierer Fruelund sin fortælleteknik, og det klæder samlingen, der begynder så stille og antydende, at man efterhånden længes gevaldigt efter en mere larmende stepdans.

Simon Fruelund: Planer for sommeren. 144 sider. 198 kroner. Gyldendal. Udkommer i dag