Danmarkshistorien får nye vinkler fra filmhistorien

Flere hundrede nye film er lanceret på DFIs streamingsite, Danmark på Film, der netop har lagt et nyt tema med film om besættelsen på nettet.

Fra en af de 664 film, der er lagt ud på Danmark på Film - her fra Fagenes fest i 1951. Foto fra filmen.  Fold sammen
Læs mere

Mens diskussionen om DRs udlægning af »Historien om Danmark« stadig kører, så gør Det Danske Filministitut nu opmærksom på, at der også er en mulighed for mange andre gratis muligheder til at opleve den nyere danmarkshistorie i levende billeder på instituttets site, Danmark på Film.

Hjemmesiden præsenterer den filmede kulturarv efterhånden som den bliver digitaliseret, og har et par år på bagen, men i de seneste uger er mange flere historiske film lagt på siden - blandt andet et større tema om netop den besættelsestid, der vakte så stor debat i DR-udsendelsen. Her kan man i tidslinje-opsætning se en række centrale filmklip fra biografernes filmjournaler.

Mens filmsitet i starten kun omfattede de såkaldt rettighedsfrie optagelser, er man på det seneste også begyndt at lægge dokumentaroptagelser af filmfolk som Jørgen Roos, Carl Th. Dreyer og Theodor Christensen ud, og om lidt kommer en række dokumentaroptagelser fra Statens Filmcentral - mange af dem, som de ældre seere kan huske fra kælderlokalet i skolen, som Liselotte Michelsen, kommunikationsmedarbejder i DFI, udtrykker det.

Specielt nogle af filmene gør tydeligvis et dybt indtryk, fortæller hun.

»Vi kan se på brugerkommentarerne, at nogle af filmene vækker stærke følelser i folk. Det er især filmene fra 50'erne og frem, hvor brugerne har personlige erindringer om, og det gælder for eksempel en ret fin film om Blushøjlejren, der beskrives som en sigøjnerlejr, men nok mere er for folk på kanten af samfundet i de år,« siger Liselotte Michelsen.

Se filmen her:

En anden film, der får følelserne frem, er filmen »Børnehjem i Rødovre«, der viser seks minutters indvielse i 20'erne, hvor børnene putter sig ind til det hvidklædte personale. Men langt fra så idyllisk huskes det i kommentarfeltet. »Her var jeg i ca 1960 , og har ingen gode minder , der blev uddelt tæsk , gad vide om nogen husker stedet med glæde,« lyder det blandt andet.

Samtidig deles og kommenteres der også rask væk på Filmsidens Facebook-site.

»Vi er blevet lidt overraskede over, hvor godt formen med et lille klip fungerer på Facebook. Her er er folk lidt ligeglade med, om det er lidt rystet, eller at filmen ikke er i superhøj kvalitet - bare indholdet er sjovt,  mærkeligt eller rørende. Og først og fremmest nær på brugeren. At det er klip fra et sted folk kommer fra, eller har sommerhus eller har en anden relation, det er det helt afgørende for interessen for historierne på sitet,« fortæller Liselotte Michelsen.

Websiden er ogspå bygget op omkring et landkort, hvor man kan søge ind på sin egen by, og »København på Kryds og Tværs« fra 1906 topper sitets top ti over mest sete film. Men også film fra både Færøerne og Grønland ligger højt, og så er film om tog og lokomotiver også et hit blandt de i alt 664 film, der i dag er lagt ud. Filmene strækker sig fra 1899 til 1995, og der kommer hele tiden flere op,  efterhånden som filmene bliver digitaliseret.