Danmarks Radio dybt involveret i indisk voldtægtsfilm

Den kontroversielle dokumentarfilm om en massevoldtægt i Indien som har skabt international debat om kvinders vilkår i landet, er delvist produceret af Danmarks Radio, og instruktøren Leslee Udwin bor i København.

I dokumentarfilmen medvirker også voldtægtsmændenes advokater (foto), der forsvarer deres klienters voldtægt og drab på en 23-årig kvinde i 2012. Kvindesynet er rystende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dokumentarfilmen »Indiens døtre«, som omhandler omstændighederne omkring en brutal massevoldtægt af en 23-årig kvindelig medicinstuderende i New Delhi tilbage i 2012, har et stort dansk stempel på sig.

Ikke blot har Danmarks Radio været dybt involveret i produktionen af dokumentaren i samarbejde med BBC. Filmens engelske instruktør, Leslee Udwin, er oven i købet dansk gift og bor i Københavnsområdet.

Lisbeth Knudsens blog: Det er en skændsel, at Indien nu forbyder visning af filmen - den er chokerende

»Det er lige så meget en DR-produktion, som det er en BBC-produktion. Vi har haft vores danske producer Mette Heide og Plus Pictures inde over hele produktionen, sammen med Leslee Udwin og DR som har finansieret produktionen i samarbejde med BBC,« siger dokumentarchef Mette Hoffmann Meyer.

Et væsentligt emne

»Vi går ofte ind i den slags projekter, hvor historier ikke kan finansieres i lokalområdet. Med de normale redaktionelle overvejelser viser vi sager fra nye vinkler og bidrager med nyt omkring et væsentligt emne. De kriterier synes jeg i dén grad, at denne dokumentar lever op til,« fortsætter hun.

Dermed kan det sår, der i årevis har været i forholdet mellem Danmark og Indien på grund af sagen med den danske våbensmugler Niels Holck, være på vej til at blive rippet op igen. For efter at et pressemøde i Indien lavede så meget ravage omkring filmen, at britiske BBC4 valgte at fremrykke visningen af »Indiens døtre« til onsdag aften, har det skabt alvorlige politiske dønninger. Filmen er blevet forbudt i hele Indien, samtidig med at man har forsøgt at fjerne den fra nettet af »ophavsretsmæssige årsager«. Samtidig overvejer den indiske regering juridiske skridt mod BBC og alle andre, der viser filmen.

»Man ved aldrig helt, hvad der sker, men jeg tror nu næppe, at forholdet mellem Indien og Danmarks Radio – eller Danmark i det hele taget – kan blive meget værre end det allerede er. Danske journalister har jo i årevis været afskåret fra indrejse i Indien. Samtidig har de indiske medier indtil nu omtalt dokumentaren som en BBC-produktion, så man er måske slet ikke opmærksom på, at DR er med inde over,« siger Indien-ekspert og seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, Stig Toft Madsen, der kalder »Indiens døtre« for »en fremragende film«.

»Jeg har tidligere været ret kritisk over for nogle af de dokumentarfilm om Indien som DR har været involveret i, men denne her er virkelig god. Den viser noget af det værste, men også bedste ved det indiske samfund, og Indien burde være taknemmelige for, at nogen gider at påtage sig så meget besvær og bruge licenspenge på en sådan film,« siger Stig Toft Madsen.

Vises på DR søndag aften

Indtil videre har DR ifølge Mette Hoffmann Meyer ikke modtaget nogen henvendelser fra den indiske ambassade, selv om filmen blev vist ved en verdenspremiere i DR Koncerthuset onsdag aften og er programsat til at blive vist på DR1 søndag aften og på DR2 10. marts.

»Så vidt jeg er orienteret, så har Indiens regering over for BBC indtil videre bedt om aktindsigt i råmaterialet, hvilket BBC så ikke kan give dem, da de ikke ligger inde med det. Men sagen er, at den her film giver et rigtig godt billede af en meget alvorlig problemstilling i det indiske samfund, og instruktøren Leslee Udwin har udført et godt stykke arbejde, og har fået adgang og tilladelse til at filme under meget svære forhold,« siger DRs dokumentarchef.

Er det kommet bag på dig, at netop den her dokumentar har fået så meget opmærksomhed?

»Nej, egentlig ikke, men det fortæller måske mere om vi medier end om filmen. For der er ingen tvivl om, at det, at Indien har forbudt filmen, har været med til at booste interessen,« siger Mette Hoffmann Meyer, som samtidig oplyser, at DR-filmen indtil videre er blevet solgt til 16 forskellige lande. Heriblandt USA, som instruktøren Leslee Udwin netop er på vej til.