Danmarks første tørklædemodel - positiv mangfoldighed eller accept af ulighed?

Danmarks første model med hijab deler vandene. Mens flere modemagasiner er parat til at få hende på forsiden, har kultursociologen Emilia van Hauen svært ved at se mangfoldigheden i det religiøst funderede tørklæde.

»Jeg bliver spurgt, hvor mange modeller vi skal have med hijab, og mit svar er, at jeg ansætter, hvis jeg finder en, der er lige så smuk,« siger Jesper Thomsen, direktør i Unique Models, efter ansættelsen af modellen Amina Adan, der bærer tørklæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unique Models
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyheden om, at Unique Models har ansat 21-årige Amina Adan som den første professionelle model i Danmark, der bærer det muslimske tørklæde, hijab, var næppe kommet ud, før flere modeblade er parat til at booke hende.

»Faktisk har vi netop indgået aftale om et photo shoot,« lyder det fra en begejstret chefredaktør på Eurowoman, Anne Lose, som gerne vil være den første til at bringe billeder med den 178 cemtimeter høje, smukke model.

»Diversiteten i modebilledet har ikke været større i mange år. Jeg er lige nu i Milano og har netop været til et show hos Max Mara med én af de helt store modeller med tørklæde, Halima Aden. Vi har selv netop haft en model i størrelse 44-46 på forsiden af vores julinummer og har også haft en transkønnet model på forsiden – netop for at hylde den diversitet,« siger hun.

Også Cecilie Ingdal, chefredaktør på Elle Danmark, er parat til at få Amina Adan i bladets spalter.

»Vi besluttede faktisk allerede i mandags, at vi gerne vil lave en skønhedsserie med hende. Ikke fordi hun har tørklæde på, men fordi hun er virkelig, virkelig smuk,« siger hun.

»Men vi tager også stilling, når vi ser en model med tørklæde og ved, at det er en del af hendes personlighed – det budskab vil vi gerne være med til at bringe videre. En af de stærkeste strømninger i samfundet i disse år er jo netop mangfoldighed. Jeg er lige kommet hjem fra modeuge i New York, og jeg tror aldrig, jeg har oplevet så stor diversitet på catwalken før – med både aldrende supermodeller, transkønnede, voluminøse kvinder med kurver og kvinder med tørklæde.«

Hverken Eurowoman eller Elle Danmark har endnu haft en model med tørklæde på forsiden af magasinet. Dels fordi der ikke hidtil har været mulighed for at booke en sådan model, men efter Cecilie Ingdals opfattelse også, fordi samfundet måske ikke har været parat til det før.

»TV-serien »Skam« har gjort meget for at gøre tørklædepiger cool. Sana var vel den cooleste af personerne i serien, og vi ser jo, hvordan både Hollywood-stjerner og TV-serier påvirker mode og modeblade. Nu er isen brudt. Det var ikke et modeblad, der gjorde det. Det var »Skam«,« siger hun og håber, at Elle Danmark har sin første tørklædemodel på forsiden inden for det kommende år. »Vi har en meget lang produktionstid og har allerede lagt planer mange måneder frem,« forklarer hun.

Heller ikke Anne Lose kan sige præcis, hvornår Eurowoman har den første tørklædemodel på forsiden. »Det er ikke sikkert, vores første serie med Amina når forsiden. Der spiller mange ting ind, men når vi skyder en modeserie, er det altid med henblik på, at den kan komme på forsiden,« siger hun.

Det er imidlertid ikke alle dameblade, der står i kø for at få Amina Adan i spalterne. Hos Alt for Damerne har redaktionschef Rikke Dal Støttrup ikke planer om at booke hende, og hun forudser, at der »kommer til at gå noget tid, før tørklædemodeller kommer til at optræde på lige fod med andre modeller«.

»Vores målgruppe er bredere end de andre magasiners, og vi tænker os altid grundigt om, inden vi bruger en utraditionel model. Der skal være en særlig anledning,« siger hun. »Men som et indspark i debatten kunne vi godt vælge det – eller hvis den tørklædebærende kvinde havde gjort sig så »vigtig«, at hun ville være et naturligt valg.«

Kultursociologen Emilia van Hauen kan godt forstå, at i hvert fald nogle modeblade står i kø for at blive de første til at bringe billeder af Amina Adan.

»Modebranchen lever af at være først, længere er den såmænd ikke,« siger hun. Men hun køber ikke præmissen om, at en kvinde med tørklæde bare er en naturlig del af den mangfoldighedstendens, der præger modeverdenen netop nu.

»At hylde diversiteten ved at vise overvægtige, transkønnede eller ældre modeller er fint, men det holder ikke, når det angår tørklædet. Det muslimske tørklæde er funderet af et religiøst værdisæt, som tværtimod er det modsatte af diversitet, nemlig et fravalg af især to af de grundlæggende værdier, som står i den danske grundlov, nemlig lighed og frihed. Og ved at vise tørklædet, legitimerer og blåstempler vi de holdninger, som tørklædet symboliserer.«