Danmarks dyreste sofa solgt: 610.000 kr

Brun Rasmussens auktioner solgte i denne uge en sofa for over 610.000 kr. Sofaen er designet af Flemming Lassen og er den dyreste sofa i Danmark.

Det er den dyreste sofa, Bruun Rasmussen nogensinde har solgt og sandsynligvis den dyreste i Danmark nogensinde. Fold sammen
Læs mere

Den danske arkitekt Flemming Lassen er i høj kurs. I denne uge solgte Brun Rasmussen hans sofa fra 1935 for 610.000 kr. Det er den dyreste sofa, Bruun Rasmussen nogensinde har solgt og sandsynligvis den dyreste i Danmark nogensinde.

På samme auktion blev Flemming Lassens lænestol »Den trætte mand« solgt for 590.000 kr. Men det slår ikke en anden »træt mand«, der blev solgt hos Brun Rasmussen i 2014 for 1,42 millioner kr.

Også lænestolen er designet i 1935, og dermed er Flemming Lassen den danske møbelarkitekt, der har opnået de højeste priser på danske auktioner og overgår andre møbelarkitekter, der nok er mere kendte i offentligheden.

»Flemming Lassens møbler er ekstremt eftertragtede på det internationale designmarked. Vi har stadig verdensrekorden på »Den trætte mand«, der blev solgt for 1,42 mio. kr. i 2014. Flemming Lassen er dermed den danske arkitekt, hvis møbler har opnået de højeste priser på vores auktioner,« udtaler Peter Kjelgaard, leder af afdelingen for design og kunsthåndværk i det 20. århundrede hos Brun Rasmussen.

Når man taler om guldalderen for dansk modernisme, er det normalt perioden 1949-1970, der menes, men priserne på forløberen for denne guldalderperiode i 1930erne er efterhåden lige så værdsat.

De danske arkitekter fulgte nøje udviklingen i udlandet, hvor oplevelserne fra Første Verdenskrig manifesterede sig som et ønske om at reformere samfundet og skabe en bedre tilværelse. Med den tyske kunstretning Bauhaus som bannerfører blev der udtænkt nye byplaner, boliger og møbler, som matchede det moderne liv.

I Danmark blev den internationale modernismes radikale idéer sjældent udtrykt i deres reneste form. For de danske arkitekter var det afgørende, at fokus på form, funktion og nye materialer ikke skete på bekostning af mennesket og det gode håndværk.

Derfor fik de første forsøg på en dansk fortolkning af den internationale modernisme i 1930’erne et mere blødt og humant formsprog end i udlandet. Begge Flemming Lassens møbler er udtrýk for denne tidlige modernisme.

Flemming Lassen blev født i København i 1902. Han var i murerlære og læste på på Københavns Tekniske Skole. Han var ansat på forskellige tegnestuer og blev medarbejder hos Arne Jacobsen og havde egen tegnestue fra 1939.

Foruden møbler tegnede Flemming Lassen en række bygninger som f.eks. Søllerød rådhus og Randers kulturcenter. Lassen døde i 1984.