»Danmark har mistet en vigtig stemme«

Digteren Benny Andersen ramte i særklasse danskerne i øjenhøjde. En række kulturpersonligheder sætter her ord på, hvilken betydning digteren havde for dem.

Povl Dissing og Benny Andersen. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Digteren Benny Andersen havde en enestående plads i danskernes hjerter med sine tekster. Berlingske bringer her en række reaktioner på digterens død.

Povl Dissing, sanger og musiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Povl Dissing, sanger og sangskriver:

»Vi har spillet omkring 100 jobs om året alverdens steder. Store som små. Vi kendte hinanden rigtig godt, både professionelt og privat.

Jeg har det svært med det, for jeg har kendt Benny så længe. Vi har både arbejdet og rejst meget sammen i mange år. Derfor er det meget svært for mig at bryde ud i begejstring, om hvad jeg vil huske ham for, for jeg vil huske ham for så meget. Men nok allermest som den gode ven, han altid har været.

Han var en fantastisk mand, og stod mig meget nært. Han var en gudsbenådet forfatter af både noveller, romaner, viser og sange. Det er meget svært for mig at sige noget konkret, som han var god til, for han var god til det hele.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (fra hans mindeord om digteren):

»Benny Andersen var en af de helt store danskere. Et poetisk menneske, der altid berigede sine omgivelser med humor og kløgt. Derfor blev han også en af Danmarks mest læste og sungne lyrikere. Højskolesangbogen ville ikke være den samme uden Benny.

Benny Andersen mestrede det danske sprog som få. Det er formentligt svært at finde en dansker, der ikke tænker på Benny Andersen, når kaffen er klar og ostemaden står på bordet. Men det var ikke kun de underfundige ordspil, der gjorde Benny Andersen til allemandseje. Det var også hans evne til at stikke til os alle på en afvæbnende måde.

Sidst jeg mødte Benny Andersen var til mindearrangementet efter Anker Jørgensens begravelse, hvor han optrådte sammen med sin poetiske partner, Povl Dissing. De to ældre herrer måtte støtte sig til hinanden for at komme op på scenen. Men så snart Benny satte sig til klaveret, ramte han tangenterne med en ungdommelig lethed. Et rørende øjeblik.

Der var kun én Benny Andersen. Han efterlader sig heldigvis udødelige ord, som generation på generation kan bære i deres hjerter. Han vil blive savnet. Men når forårssolen skinner, lever han.«

Litterær direktør ved Gyldendal Johannes Riis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin Skjoldborg / Pressefoto.

Johannes Riis, litterær direktør hos Gyldendal:

»Benny Andersen var en digter, der nød en folkeyndest, som kun bliver meget få til del. Den fik han, fordi han med humor og ironi tog den danske folkesjæl på kornet. Han kendte os. Han vidste, hvordan danskerne reagerer i forskellige situationer, og han kunne sætte ord på det, så vi kunne genkende det. Men han var ikke kun venlig, han kunne også være skarp i sin karakteristik af danskerne og vores måde at være på. Ikke mindst den måde, vi behandler det fremmede og ukendte, for eksempel det muslimske mindretal på, havde han et godt øje til.

Benny Andersen tog sproget på ordet. Han havde et suverænt og overlegent greb om det. Han kunne skabe ordspil og jonglere med ordene, så de fik en ny betydning. Han vendte op og ned og vendte vrangen ud på det og viste danskerne både sammenhænge og paradokser, vi ikke lige havde tænkt på. Han var en sprogets mester, han er blevet læst og elsket overalt i det danske land. Og det er han, fordi han forstod os. Han kendte os.

Danmark har mistet en vigtig stemme. En stemme, der har fået os til både at læse og synge, undre os og tænke os om, en stemme, der har sagt os sandheder på sin egen unikke Benny Andersen-måde og fået os til at se os om med friske øjne.«

Forfatter og journalist Lise Nørgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix.

Lise Nørgaard, forfatter:

»Jeg har tit tænkt på Benny som en lille dreng, der kigger forundret ud på verden og den måde, vi lever på, og begynder at gribe alle de ord og vendinger, vi bruger, og tænker, at det må der kunne laves om på.

Jeg vil ikke forkleine »Om lidt er kaffen klar«, som er en vidunderlig sang, men der er andre sange af ham, som har en meget stor dybde. Når man læser dem eller hører dem, tænker man umiddelbart, »hvor er det udmærket, og hvor lyder det godt«, men når man tænker nærmere efter, så er der også en budskab i teksterne.

Hans leg med ordene er enestående. Han kan tage ord og vendinger, som er blevet trætte og slidte, og vende og dreje dem og friske dem op, og han har en stor evne til at belyse tilstande, som vi har levet med i almindelig ligegyldighed. Et eksempel er børnebøgerne om Snøvsen, som kommer af udtrykket »at gå fra snøvsen«. De er vidunderlige.

Han var meget positiv og god at være sammen med. Han elskede sammenkomster. Jeg besøgte ham og Elisabeth (Benny Andersens kone, Elisabeth Ehmer, red.) flere gange i mit gamle hus i Sorgenfri, som han købte for ca. ti år siden. I min gamle havestue står nu et smukt Bösendorfer flygel, som hans kone, Elisabeth, har foræret ham, en virkelig kærlighedsgave.«

Bogforum i Bella Center fredag d. 8. november 2013. Karen (th) Thisted i samtale med Stéphanie Surrugue i BogCafeen. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Karen Thisted, forfatter:

»Det er et stort lys, der er gået ud. Et stort træ, der er faldet. Benny Andersen, Johannes Møllehave og jeg var en uge på Kreta, da vi lavede samtalebogen »Det skal mærkes, at vi lever.« Benny kunne ikke finde ud af at være på charterrejse. Han kaldte det ‘reservatet’. Ham og Johannes Møllehave havde overhovedet ikke forstand på at rejse. De havde ingen kufferter med.

Det var lige efter, at de havde mistet deres koner, og de havde klaret alt for dem. Da jeg kom ud i Kastrup Lufthavn, stod de lige midt i lufthavnen med to plastikposer, hvor der hang tøj ud til hver side. Jeg troede, at de allerede havde afleveret kufferterne, men de havde simpelthen ingen med. De kunne ikke finde dem. Hver nat dansede Benny Andersen og jeg til klokken 03-04 stykker. Han nød livet, og kvinderne faldt for ham. Han var vidunderlig. Benny Andersen var en rigtig mand.«

(ARKIV) Kulturminister Mette Bock, den 15. marts 2018. Der skrives dansk tv-historie, når tv-serien "The Rain" har premiere i denne uge. Serien er nemlig den første danske serie, som er forbeholdt Netflix-kunder. Det skriver Ritzau, tirsdag den 1. maj 2018.. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Mette Bock, kulturminister:

»Han siger et eller andet sted, at dansk tryghed er at have en øloplukker tøjret til sin gyngestol. Hvor han på en kærlig måde spidder, hvad det egentlig er, vi er for nogle mennesker. Han var en mand, som havde noget på hjerte. Altså virkelig noget på hjerte. Han har bygget sin kunst op omkring nogle helt grundlæggende værdier.

Han var et meget åbent menneske, og han var et meget nærværende menneske. Både når man mødte ham, men sandelig også med et nærvær og en forståelse for den danske folkesjæl i den kunst, han har lavet. Når man mødte ham, synes jeg, at det var slående, at han var et utroligt beskedent og egentlig tilbageholdende, næsten genert menneske.

Han var en kunstner, som virkelig var meget, meget udtryksfuld, men han udtrykte sig gennem sin kunst. Benny Andersen har i høj grad været med til at bidrage til vores forståelse af os selv, fordi han har kunnet se det store i det små. Eksempelvis ‘Svantes Lykkelig Dag’ med ‘Ninna, der er gået i bad, og jeg spiser ostemad.’«

Forfatter Frederik Stjernfelt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Frederik Stjernfelt, professor på Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet og litteraturhistoriker:

»Benny Andersen var en folkekær person, hvilket er en sjældenhed for lyrikere. Han havde en særlig stil, hvor han var i stand til at vende en hverdagssituation på hovedet, så den fik en ny betydning.

Jeg tror, Benny Andersen blev en folkekær digter, fordi han havde en ironisk tone. Han havde en underfundig måde at digte på, som var let at forstå og appellerede til en bred målgruppe. Nogle af hans digte er svære at forstå, andre er lette. De svære var måske henvendt til personer, der var skolet i litteratur for at kunne forstå dem. Men mange andre var umiddelbare og meget ligetil.

Hans tekster er så kendte og udbredte, at de nok mere eller mindre ubevidst har haft betydning for mange andre digtere.«

Sanger og sangskriver Niels Hausgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Niels Hausgaard, sanger, sangskriver og satiriker:

»Jeg kendte ikke Benny specielt godt, men vi mødtes hinanden mange gange, og jeg satte meget stor pris på ham som person. Han var ikke bare en venlig mand. Han var en kærlig mand.

Hans kunst har haft stor betydning for mig, på samme måde som det har for rigtig mange andre. Den inviterede folk ind i en grad, som er meget sjælden. Den efterlod folk i stor glæde og optimisme, ligesom han selv gjorde som person. Han var på ingen måde smålig eller personligt forfængelig.«