Dan Turélls datter om sin barndom: Det var utrygt at være derhjemme

Lotus Turèll rejser tilbage i tiden for at finde ud af, hvorfor ingen greb ind overfor hendes fars alkoholmisbrug. Foto: DR Fold sammen
Læs mere

Han var en af Danmarks mest beundrede forfattere. Men han var også en far, som man ikke kunne regne med. Og som kunne forlade sin sovende datter i en tom lejlighed for at tage på værtshus.

Alkoholiserede forældre er ikke kun noget, man finder i et mørkt underdanmark. Tværtimod kommer seks ud af 10 børn af alkoholiserede forældre fra middel- eller overklassen, viser tal fra rådgivningscentret Tuba. Men disse børn er svære at spotte, fordi facaden er pæn, tøjet er rent, og lektierne altid er lavet.

Lotus Turèll, der er datter af den berømte forfatter Dan Turèll, har åbent fortalt om, hvordan hendes fars druk har haft store konsekvenser for hendes liv. I en ny programserie på DR 1, ’Lotus og den fulde sandhed’, rejser Lotus Turèll tilbage i tiden og opsøger værtshuse, hvor hun kom sammen med sin far som barn, og snakker med de mennesker, der var omkring hende og faderen i hendes barndom. Store dele af hendes fortid har hun nemlig ingen erindring om.

»Jeg har brug for vished om min fortid. Hvad var omverdenen vidne til?,« siger hun i programmet, der bliver sendt mandag aften kl. 20.45.

’Fuld på den sjove måde’

På rejsen tilbage støder Lotus Turèll på mennesker fra værtshusmiljøet, der sætter spørgsmålstegn ved, om hun overhovedet tog skade af at være med på værtshus som lille pige, og som pointerer, at Dan Turèll kun var ’fuld på den sjove måde’ og ’en spændende mand’, der tog sig fint af sin datter.

Hun snakker også med skolelæreren, der så et barn, der var dygtig til at skjule og dække over de problemer, som var til stede i hjemmet, som altid havde lavet sine lektier, havde madpakke med og pænt tøj på. Og med vuggestuepædagogen, der husker en Dan Turèll, der afleverede sit barn i morgenkåbe og tit slumrede hen i garderoben.

»Det har været vildt svært at gå gennem livet og holde noget skjult. Så kan man jo aldrig være til stede,« siger Lotus Turèll, der husker sin barndom som en tid, hvor der intet manglede af materielle goder. Men hvor der alligevel manglede alt.

»For mig var det utrygt at være derhjemme, for jeg vidste ikke, hvad der kunne ske. Jeg vidste ikke, om min far ville smutte, fordi han skulle på værtshus. Og hvis han gjorde det, vidste jeg ikke, hvornår han kom hjem. Og jeg vidste ikke, i hvilken tilstand han kom hjem.«

Anden del af programmet bliver sent den 26. september.