Damerne vs. Trump, kongen af Fox News og bare bryster på Studio 54. Du vil elske disse fem dokumentarer om Guds eget land

I USA er alting »bigger, better, faster, more« - også personlighederne, epokerne og begivenhederne. Det fremgår af en stribe gode dokumentarer, der er tilgængelige lige nu. Weekendredaktør og USA-aficionado Birgitte Borup guider til fem af de bedste.

Alexandria Ocasio-Cortez er på rekordtid gået fra ukendt græsrod til en af de mest markante politikere på venstrefløjen i amerikansk politik.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Damerne, der gik i flæsket på Trump

At dokumentaren »Knock Down The House« er blevet så relativt interessant, må til dels tilskrives et svineheld. Instruktøren Rachel Lears besluttede lige efter valget af Donald Trump som USAs 45. præsident at dokumentere den politiske aktivisme, der efterfølgende rejste sig i det progressive USA. Hun valgte at følge fire kvinder fra Det Demokratiske Parti, der i forskellige egne af USA kastede sig ind i kampen for at blive valgt til Kongressen.

Én af dem er - og her kommer heldet ind i billedet - Alexandria Ocasio-Cortez, der siden er blevet en af de mest markante skikkelser i amerikansk politik. Det lykkedes sensationelt for den dengang kun 28-årige Cortez at vippe den garvede (men at dømme efter dokumentaren også dovne og uengagerede) Joe Crowley af pinden ved primærvalget, og dernæst blev hun valgt til Repræsentaterne Hus som den yngste kvinde i historien. Det er primært AOC, som hun kaldes, der gør dokumentaren interessant.

Alexandria Ocasio-Cortez til premieren på »Knock Down The House«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE CORDEIRO.

Hendes rekordrejse fra komplet ukendt latina i den rå New York-bydel, The Bronx, til toppen af den amerikanske venstrefløj er den politiske version af den amerikanske drøm. Skildringen af de øvrige kvinder - som ikke blev valgt - tjener mere som dokumentation af den bevægelse, valget af Trump igangsatte i det progressive USA. Se dokumentaren som et formmæssigt råt, men indholdsmæssigt glimrende tidsbillede af USA - og se den ikke mindst som et miniportræt af AOC, der er indbegrebet af den voksende, amerikanske socialistbevægelse.

»Knock down the house; Fire kvinders valgkamp«, Netflix, 1 t 27 min.

 

Donald Trumps liv bliver skildret over fire afsnit i miniserien »Trump - Den Amerikanske Drøm«  Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT.

Trumps tur op ad jetset-stigen

Hvis man vil forstå, hvad Donald Trump er skabt af, er dokumentarserien »Trump, Den Amerikanske Drøm« ikke noget dårligt sted at starte. Dokumentaren følger Trumps tur op ad den stige, der førte ham til jetset-liv, berømmelse, tabloide overskrifter og til sidst hele vejen op til Det Hvide Hus. Noget af det mest psykologisk interessante ved Donald Trump er hans gradvise forandring. Videoklip, som er optaget årtier tilbage, viser en mere afdæmpet mand med en retorik, der end ikke er i nærheden af den bombasticitet, der præger Trumps virke som præsident. Dokumentaren følger Trumps forhold til faderen, Fred Trump, og far og søns uortokse tilgang til New Yorks benhårde ejendomsmarked. Herfra går det over stok og sten, både i forretningslivet, hvor Trump bygger »Trump Tower« på Manhattans mest eftertragtede adresse, hjørnet af 5th Avenue og 57th Street, og i privatlivet, hvor ægteskabet med Ivana bliver lige så formativt som bruddet bliver bittert.

Trump er alle vegne. Han opfører hoteller, casioner, lejlighedskomplekser og dominerer de medier, som han engang havde et gensidigt kærlighedsforhold til, men i dag forsøger at nedbryde med verbal destruktion. Som årtierne gik, fik »The Donald« opbygget en fanskare, som, uventet for de fleste, endte med at antage præsidentstørrelse. Mennesket Donald Trump er pr. definition en herregod historie, som udfoldes effektivt, men også med mange undladelser. Se den først og fremmest for at forstå præsidentens metode, som er den samme, uanset, om han sidder bag skrivebordet i Trump Tower eller Det Ovale Værelse.

»Trump, Den Amerikanske Drøm«, Netflix, miniserie i fire afsnit.

 

Roger Ailes kaldte sig selv »præsidentmager«. Han og Fox News var med til at bane vejen for Trump i amerikansk politik. Fold sammen
Læs mere

TV-manden, der snublede i magten

Få mennesker har udvist så stort talent for at læse mediemarkedet og skabe dundersucces som Roger Ailes, og få mennesker er blevet fældet mere effektivt af egen magtudøvelse. Manden bag den konservative, amerikanske TV-kanal Fox News, døde i 2017, efter han blot måneder forinden blev tvunget væk fra sit livsværk af en række anklager om sexchikane. Men inden Roger Ailes blev trukket ned i #metoo-bevægelsens hængedynd, var han i årtier go-to-guy for de amerikanere, der gerne ville informeres om verdens tilstand med et tydeligt republikansk afsæt.

Roger Ailes skabte republikanske signaturværter som Bill O'Reilly og Sean Hannity, og i sidste ende gødede han også den politiske mark, som fænomenet Trump voksede på. Dokumentaren med originaltitlen »Divide and Conquer - The Story of Roger Ailes« skildrer på glimrende vis det kringlede morads af strategiske beslutninger, der sendte ham op og ned i livets rutsjebane. Som så mange andre mænd, der er underforsynet med udseende og rigeligt forsynet med magt, kunne han ikke nære sig for at udnytte sin position. Han gjorde en dyd ud af kvinders fuckability og ansatte lutter smukke, blonde studieværter, som han efterfølgende forsøgte at påtvinge sit selskab. Men superstrategen ramlede til sidst frontalt ind i tidsånden, da studieværten Gretchen Carlson stod frem med anklager om grov sexchikane og, motiveret af #meoo-bølgen, fik opbakning af andre kvinder. Dokumentaren om Roger Ailes er et studie i mediehistorie, magtens metode og et nemesis, der blev mørkt som døden.

»Manden bag Fox News«, dr.dk/tv, 1 time 43 min. 

 

Roger Stone blev tidligere i år, efter dokumentarens færddigørelse, arresteret i forbindelse med Robert Mueller-undersøgelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS.

Mr. Dirty Tricks

Det kræver sin mand - eller kvinde - at holde styr på det konglomerat af personager omkring Donald Trump, der er blevet undersøgt de senere år. En af de mest markante er Roger Stone, superfikseren over dem alle, der i løbet af en lang karriere har hjulpet flere fremtrædende republikanske politikere, bl.a. Ronald Reagan, Bob Dole og selvfølgelig Trump. Dokumentaren »Get Me Roger Stone« er fra 2017 og derfor ikke opdateret med de seneste, dramatiske begivenheder: Arrestationen i januar i år, hvor fælden klappede omkring »Mr. Dirty Tricks« i forbindelse med Robert Muellers undersøgelse af russernes indblanding i det amerikanske valg i 2016.

Men uagtet, at dokumentaren stopper med valget af Trump, leverer den et fascinerende indblik i en mand, der selv kalder sig en agent provocateur. Store dele af Roger Stones liv er foregået på skandalernes overdrev, og han står på bemærkelsesværdig vis ved sig selv, bedst illustreret ved den Nixon-tatovering, han har i nakken. Roger Stone ser sig selv som præsidentmager - uanset, hvad nøglen til Det Hvide Hus koster på etikkontoen.

»Get me Roger Stone«, Netflix, 1 t 41 min.

 

Alt kunne ske på legendariske Studio 54 på Manhattan. Her er en hest kommet med på dansegulvet - naturligvis med et par bare bryster på ryggen Fold sammen
Læs mere

Alle diskotekers halvnøgne moder

Det udløser sit eget lille nostalgiflip at gå forbi den legendariske adresse 254 W 54th Street på Manhattan. Selv om man er for ung til at have oplevet diskotekernes svar på Nirvana - og i øvrigt aldrig var blevet lukket ind, hvis man havde været aldersmæssigt på højde med situationen - så ved man med intuitiv sikkerhed, at man er gået glip af noget. Hvor der i dag ligger en pæn teaterbygning, lå Studio 54, der forlængst er gået over i historien som alle diskotekers vanvittige, halvnøgne, kokainsniffende moder.

Dokumentaren er historien om en god idé, der opstod dengang, New York stadig var hjemsøgt af tårnhøj kriminalitet, og som endte med at redifinere både Manhattan og den globale natklubscene. Fra 1970erne og frem var Studio 54 fast mødested for popkulturens ypperste personligheder. Alle, fra Andy Warhol til Michael Jackson, Elton John og Cher, var fast inventar på dansegulvet (og muligvis også på bollemadrasserne i kælderen).

Grace Jones var en utallige verdensberømtheder, der kastede glans over Studio 54 og fik glansen kastet retur. Fold sammen
Læs mere

Dokumentaren er mest spændende, når den dykker ned i de gamle klip og skildrer, hvad der foregik i klubben. Knapt så interessant er sporet med de to venner, Ian Schrager og Steve Rubell, der åbnede klubben, fik monstersucces, blev grådige, begik ulovligheder og endte i myndighedernes saks. What goes up, must come down! Verden dansede videre, men aldrig med samme vildskab. Hvis man er det mindste interesseret i New York, i popkultur eller i andre former for amerikansk ekstravaganza, så er dokuen en udmærket erstatning for en tur på dansegulvet en lørdag aften.

»Studio 54 - Verdens Vildeste Diskotek«, dr.dk/tv, 1 t 32 min.