Dameblads voldtægts-spørgsmål provokerer

Hvornår er det din egen skyld, at du er blevet voldtaget? Det spørger ugebladet ALT for damerne om i denne uge.

Damebladet ALT for damerne stiller i denne uge et kontroversielt spørgsmål på forsiden, som har sat sind i kog på de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Caruana
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis øjnene falder på dameblads-hylden i kiosken i dag, kan det være, at forsiden på ALT for damerne lige skal læses endnu en gang. Damemagasinet har nemlig i denne uge valgt at stille et kontroversielt spørgsmål til læserne:

»Voldtaget. Hvornår er det din egen skyld?« Sådan står der med store bogstaver på forsiden af bladet i årets første uge. Og det har sat skub i reaktionerne på de sociale medier.

»Forsiden af denne uges 'Alt for damerne'. Går STÆRKT ud fra, at spørgsmålet er retorisk ment,« tweeter Carsten Fog Nielsen med et billede af selvsamme forside.

En anden istemmer hans reaktion: »De skal bare SÅ meget shames for den der!«, mens et par brugere opfordrer til boykot af bladet.

»Smagløst. At åbne op for victimblaming er ikke en måde at starte debat på (hvis det er det de vil) #AltForVictimblamerne,« tweeter Tine Knudsen.

Forsiden er også faldet komiker og debattør Sanne Søndergaard for brystet:

»Really, 'Alt for damerne'? Det spørgsmål, synes I ikke, er et megadumt signal at sende fra bladhylden? Er det ikke lidt at sige: "Man beder selv om uønsket pik, hvis man ikke læser sit damebladspensum",« skriver hun.

Vælger man at købe magasinet og bladre ind på den artikel, som forsiden henviser til, kan man dog læse sig til, at spørgsmålet - som en Twitter-bruger gætter på - er retorisk stillet. Det er ifølge ALT for damerne aldrig kvindens skyld, når man udsættes for voldtægt, forklarer redaktionschef Mette Mølbak:

»På ALT for damerne synes vi aldrig, at det er en kvindes egen skyld, at hun bliver voldtaget. I artiklen fortæller advokat Helle Hald, at der er en tendens til, at kvinder bliver mistænkeliggjort fra politi og retsvæsenets side, når de kommer og siger, at de er blevet voldtaget. Det er den debat, vi ønsker at starte med denne her forside.«

Flere Twitter-brugere har bladret gennem damebladet og fundet ud af, at pointen med artiklen er en helt anden:

»Inde i Alt for Damerne er det heldigvis en anden vinkel. Forsiden var åbenbart forargende blikfang,« skriver Nadia Nikolajeva ligeledes på Twitter. 

Redaktionschef Mette Mølbak forklarer, at redaktionen på ALT for damerne skal skære meget ind til benet, når der bliver skrevet rubrikker til forsiden, fordi der er begrænset plads. Men damemagasinet ønsker også at provokere med forsiden.

»Lige nu arbejder vi også med en journalistisk profil, hvor vi gerne vil overraske noget mere, skabe noget debat og være lidt mere provokerende, end vi tidligere har været,« siger redaktionschefen.

»Vi står stadigvæk 100 pct. inden for rubrikken, men vi vil selvfølgelig også beklage, hvis der er nogle, der har følt sig stødt over rubrikken eller har misforstået, hvad det er, vi vil med det her.«

Læs her Alt for Damernes redaktions brev på Facebook oven på forside-provokationen.