DAB er en blandet fornøjelse

Lydkvaliteten på det digitale radioformat DAB er omdiskuteret. »Det lyder nærmest, som om der bliver lagt et tæppe hen over højttaleren,« siger en ekspert. Alligevel satser DR på DAB.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er DAB værd at lægge øre til? Diskussionen om lydkvaliteten på det digitale radioformat har kørt lige siden 2004. Det var dengang, da DR for alvor - men uden stort held - begyndte at satse på formatet. Lyden er markant dårligere end på FM-nettet, mener kritikerne, og nu er diskussionen blevet aktuel igen, simpelthen fordi DR fra og med november 2011 vil gøre endnu mere brug af DAB-formatet.

Når DR til den tid lancerer fire nye DAB-kanaler, bliver der tale om noget nyt i dansk DAB-sammenhæng, nemlig såkaldt værtsbårne kanaler. Det er kanaler, der ikke »kun« sender det ene musikstykke efter det andet, men som ligner »rigtig« radio med oplæg og nedlæg og journalistiske indslag, og en af kanalerne bliver en kanal, der ligner det nuværende P2, idet den lægger hovedvægten på den klassiske musik, herunder de klassiske koncerter fra Jean Nouvels nye flotte koncerthus i milliardklassen.

Men er det godt nok? Er lyden god nok?

Ikke hvis man spørger en ekspert som chefredaktøren for hjemmesiden radionyt.com, Stig Hartvig Nielsen:

»Det er da fint, at DR nu satser mere på DAB, men jeg synes bare, det er ærgerligt, at lyden er så enormt ringe,« siger han.

Ifølge brancheorganisationen DAB Digital Radio Danmark kan man som regel regne med samme kvalitet som på FM, men det er Stig Hartvig Nielsen ikke enig i.

»Det passer simpelthen ikke. Når folk siger det, så er det, fordi de er vant til at høre radio på en lille transistor, og så kan du ganske rigtigt ikke høre forskel. Men hvis du har et rigtigt musikanlæg og skifter fra P3 på FM til P3 på DAB, så er der en kæmpemæssig forskel,« siger Stig Hartvig Nielsen, der mener, at nuancerne forsvinder i musikken, når man hører DAB-radio.

»Det lyder nærmest, som om der bliver lagt et tæppe hen over højttaleren,« siger han.

Gyldne ører

Når der kan være uenighed om lydkvaliteten på DAB-formatet, skyldes det blandt andet, at udbyderen af DAB kan ændre på den såkaldte bitrate, alt efter hvor mange kanaler, der skal være plads til. Bitraten har stor indflydelse på lydkvaliteten. En norsk undersøgelse fra 2007 viser, at bitraten gerne skal være minimum 192 kbit/s, hvis der skal opleves samme kvalitet som med optimalt signal på FM.

Ifølge kanalchef Ole Mølgaard har DR dog gode erfaringer med at sende med en bitrate på 128 kbit/s.

»Jeg tror, der er nogle få mennesker med gyldne ører, der kan høre forskel, men for de fleste vil der ikke være nogen,« siger Ole Mølgaard, der mener, at lydkvaliteten skal vurderes i forhold til lyttesituation og modtagerudstyr:

»I dag hører de fleste radio på transistorradioer i køkkenet eller på værkstedet. Der er ikke mange, der sidder derhjemme som i gamle dage og hører radio på anlægget.«

Ole Mølgaard siger dog, at DR vil bruge den kommende tid til at teste lydkvaliteten på den klassiske musik på DAB-formatet:

»Når P2 fra november 2011 kun kan høres på DAB, så er det vigtigt, at lytterne får en ordentlig lyd,« siger han.

Stig Hartvig Nielsen mener på sin side ikke, at vi skal sætte vores lid til DAB, hvis vi vil have en ordentlig lydkvalitet. Han venter i stedet på formatet DAB+, der er en opgraderet udgave af den nuværende DAB-standard, som vil kunne give en meget bedre lyd.

Med DAB+ bliver det også muligt at få plads til endnu flere digitale radiokanaler, og i et land som Australien er man gået over til DAB med stor succes. Her blev der solgt 100.000 radioer det første halve år, hvilket var dobbelt så meget, som myndighederne havde regnet med på et helt år.

En dyr fornøjelse

Faktisk er det allerede muligt herhjemme at købe radioer, der kan spille både DAB og DAB+, og hos forretningen Hi-Fi Klubben anbefaler man klart, at man køber en radio, der kan tage DAB+. Den billigste model koster 1.099 kroner og er en lille retromodel med en enkelt højttaler, og den spiller glimrende, siger Peter Andersen fra Hi-Fi Klubbens afdeling på Frederiksberg. Samtidig er Peter Andersen enig med de kritikere, der mener, at det nuværende DAB-signal, som DR aktuelt satser på, ikke giver optimal lyd.

»DAB-signalet er komprimeret. Det giver ikke lige så god lyd, som FM kan give,« siger Peter Andersen.

Han siger også, at hvis man vil have den bedste lyd, som DAB-formatet kan præstere, skal man investere i et DAB-minianlæg eller en DAB-tuner, som man kan sætte til sit nuværende anlæg. Den billigste tuner, der kan modtage DAB+ -signalet, koster 2.799 kroner i Hi-Fi Klubben.

Men hvad så med DR? Bliver DRs kanaler også engang sendt på DAB+? Og i givet fald hvornår?

Indtil videre er meldingen ikke særlig klar:

»Det er da noget, man går og snakker om,« siger Ole Mølgaard.