Da Oprah blev vred

Det var i oktober 2001, TV-værtinden Oprah Winfrey pludselig meddelte, at hun havde trukket sin invitation til forfatteren Jonathan Franzen tilbage.

Franzen skulle med sin i enhver henseende store samtidsroman »Korrektioner« have været »Månedens forfatter« i det for forlæggere og forfattere så attråede TV-show »Oprah's Book Club«.

Programmet udløser hver gang bogoplag i millionklassen, og har formået at revitalisere mere eller mindre glemte klassikere som Tolstojs »Anna Karenina« og Steinbecks »Øst for paradis«. Den sidste toppede bestseller-listerne i USA i syv uger for nogle år siden på trods af sine mere end 50 år på bagen.

Og på forlaget Penguin blev der skålet i champagne, da man 5.maj i år fik et hemmeligt praj fra Oprahs TV-selskab om, at Tolstojs gamle roman skulle i TV. 900.000 nye eksemplarer blev straks sat i produktion, og det i Frankrig bosatte oversætterpar Richard Pevear og Larissa Volokhonsky kunne vantro smile over deres ufattelige held. Parrets arbejdsro er sikret mange år frem i tiden med den syvcifrede dollarcheck, der er på vej fra Penguin.

Eventyret blev aflyst
Så eventyrligt skulle det ikke gå Jonathan Franzen i oktober 2001. Programmet med ham som månedens udvalgte forfatter var ved at blive produceret og studietid booket, da Oprah pludselig slog bak.

Som man kan læse andetsteds her på siden i Franzens essay »Mød mig i St. Louis«, havde forfatteren allerede tilbragt en lang dag i selskab med Oprahs insisterende producer og kameramand, der tog en masse baggrundsbilleder af forfatteren på motorvejen ind til St. Louis og trak ham rundt til diverse dækbilleder i byen og foran huset på hans barndoms gade. Det skulle vise sig at være spildte anstrengelser.

Franzen var på dette tidspunkt on tour, ude på en landsdækkende oplæsnings- og signeringsturné med sin nye roman, og nogle dage før han skulle i studiet med Oprah kom han i et avsiinterview for skade at sige, at et klistermærke med teksten Oprah's Book of the Month ude på en roman også kan være et brændemærke. Og Franzen tilføjede ærligt (nogle vil sige dumt), at han oprindelig havde overvejet at sige nej tak til Oprah Winfreys invitation.

Reaktionen udeblev ikke. Dels skrottede tv-værtinden straks alle TV-optagelserne fra St. Louis med Franzen og meddelte, at hun havde fundet en ny bog med en mere samarbejdsvillig forfatter. Dels blev Franzen over hele USA mødt med en storm af forargelse i dele af pressen og offentligheden. Man kaldte ham »højpandet«, »elitær«, »opblæst nar«, »snob« og »forkælet pivskid«.