Da Martin blev Vivian

Cecilie Rosdahl har skrevet en ret romantisk roman om transformationen fra mand til kvinde. Og med den passende titel »Pink«.

Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen tvivl om, at Cecilie Rosdahl virkelig har lavet grundig research for at omsætte fakta til fiktion i sin nye roman, »Pink«. Men det er også en nødvendighed, når man skriver en roman om noget så særligt som den konforme familiefar og tandlæge Martin, der bliver til den superfeminine singlekvinde Vivian.

Fakta kan desværre spærre for den gode fiktion. Jeg er ikke i tvivl om, at portrættet af Martins transformation er tæt på de tanker, oplevelser og reaktioner, en transkønnet har i den periode. Men selv om der efter sigende er mange transkønnede, der gennemlever samme Hello Kitty-tøsepink fase som Vivian, gør historiens svælgen i pink vægge og træningstøj, læbestifter og høje hæle , at Vivian får et strejf af kvindekliché.

»Pink« er skrevet i jeg-form, så vi er med helt inde i prøverummet på shoppingturen og i sengen, da Vivians mødom bliver taget. Nærheden virker nu mest intens i romanens første halvdel, hvor Martin begynder at lege med ilden for at blive opdaget. Han har altid vidst, at han var født med det forkerte køn, så det er vel logisk, at han på det tidspunkt, hvor andre mænd rammes af panikalder og måske får en ny, ung kone, selv ønsker at blive denne nye (unge) kone.

Hans tilnærmelser giver sig absurde og stærke udslag, som når han iklæder sig nylonstrømper som optakt til sex med sin maskuline kone, Nete. Og man har mere end lyst til at ruske ham, når han tror, hans teenagebørn vil forstå, at deres far hellere vil være deres anden mor. Så hvor fatalt hans misbrug af lattergas på tandlægeklinikken end bliver, så er det også en logisk flugt for en mand i så voldsom en krise, som Martin er.

Det mest interessante glemmes

Da tiltagene og katastroferne til sidst tvinger ham helt væk fra den borgerlige tilværelse og ind i et nyt liv, går tingene til gengæld temmelig let. Den vanvittigt dyre kønsskifteoperation i Thailand, betaler far.

Martin bliver smuk og efterstræbt og en lækker latinokæreste med motorcykel kommer også til. Imens flagrer en række mord på transkvinder løsrevne i baggrunden, hans mor dør langsomt af kræft, og Martins drøm om at blive kvinde overtages mere og mere af Vivians drøm om at blive den perfekte kvinde.

Men det dvæler vi ikke ret meget ved, og romanen slutter der, hvor det mest interessante er ved at tage form: Hvordan får Vivian fortalt sin nye kæreste, at manden på fotoet i hendes værelse nok er en eks-mand – bare ikke i ægteskabelig, men i rent biologisk forstand. Vivian fortsætter med hemmelighederne i sit nye forhold, præcis ligesom Martin gjorde det i det gamle. Men romanen tager aldrig rigtig fat på dén historie.

Måske er »Pink« den trods alt lykkelige bog, transkønnede gerne vil læse om det, de enten har været igennem eller står overfor? Men til at indføre os udenfor i det store livsvalg, et kønsskifte selvsagt er, bliver den for sødladen og romantiserende.

Titel: »Pink«. Forfatter: Cecilie Rosdahl. Sider: 280. Pris: 249 kr. Forlag: Byens Forlag.