Da korthuset brasede sammen over Netflix

Selv om Netflix i dag producerer serier i bunkevis, er »House of Cards« stadig profilserien for streaming-tjenesten. Og profilen hedder Kevin Spacey, som nu står til at trække hele serien ned.

Sådan er man vant til at se Kevin Spacey om forgrundsfigur for Netflix' profilserie »House of Cards«. Men nu er profilen blevet et problem. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI

Det er kun fem år siden, amerikanske Netflix åbnede butikken i Danmark. Fyldt med især udenlandske film og serier, der allerede havde haft et liv andre steder i medieverdenen. Men en serie skulle ændre det billede – en serie med én mand i centrum.

Første februar 2013 fik »House of Cards« premiere med Kevin Spacey som den snu og totalt amoralske politiker Frank Underwood i noget af det mest beregnende TV-fremstød hidtil. Netflix havde gennem store seerundersøgelser fundet frem til Kevin Spacey som seernes favorit-hovedperson og David Fincher som ditto instruktør.

Så de to blev hyret og fik frie hænder og en masse millioner til at lave den første eksklusive Netflix-serie, og resultatet gav genlyd. Både blandt anmeldere og publikum, men især i medierne.

»Jeg er ret sikker på, at de har satset på medieomtalen gennem det politiske tema. Havde det været en serie som »Orange is the New Black« havde den næppe fået så massiv omtale, men journalisterne har jo elsket den, så den har haft kæmpe betydning for Netflix,« siger Claus Bülow Christensen, ekspert i streaming-TV.

Fem sæsoner ligger nu på Netflix, men i dag uden Kevin Spaceys skulende Underwood-skikkelse på coverbillederne, der har fået præsidentfruen, det amerikanske flag eller en skoddet cigaret på i stedet.

Hvis der er en profil, der er uønsket i dag, så er det Kevin Spaceys, efter at han blev draget ind i filmverdenens sexchikane-sager, da skuespilleren Anthony Rapp anklagede Spacey for overgreb på ham i 1986, da Rapp kun var 14 år. Efterfølgende er der kommet flere anklager mod Spacey fra unge mænd – og også flere om overgreb og magtmisbrug under optagelserne til »House of Cards«.

Anklagerne kommer kort efter, at optagelserne til sjette sæson af »House of Cards« er gået i gang , og i forrige uge stoppede Netflix så optagelserne, fyrede Kevin Spacey og er nu gået i tænkeboks med, hvad der skal ske med serien fremover. Og for den verdensomspændende streamningtjeneste kunne situationen næsten ikke være værre, mener Keld Reinicke, TV-analytiker og tidligere programchef.

Frank Underwood skal dø

»»House of Cards« er Netflix’ mest prestigefyldte serie, og Kevin Spacey har jo næsten været synonym med Netflix, så når en journalist et eller andet sted skrev om Netflix, så tog man et billede fra »House of Cards« – med Kevin Spacey på. Så det er ikke bare en serie for dem,« siger Keld Reinicke.

»Men de kan ikke leve med det, når der kommer fire-fem anmeldelser mod Spacey fra optagelserne af »House of Cards« – altså mens Netflix har haft ansvaret. Jeg gætter også på, at de ligger inde med flere beviser mod Spacey – i hvert fald vil de have sagen lukket hurtigst muligt. Men hvad gør man så med serien – man er jo i gang med optagelser, og der er en masse skuespillere, manuskriptforfattere og andre involveret. I Hollywood lyder vurderingen, at man satser på en spinoff, hvor man tager en af bipersonerne og bygger en nye serie op om den person,« siger Keld Reinicke.

Til filmmagasinet Variety fortæller såkaldte insiders, at producerne er i gang med at slå Frank Underwood ihjel i serien, og at både forslag om at lade hustruen spillet af Robin Wright fortsætte som hovedperson og andre om en spinoff-serie med spindoktoren Doug Stamper i centrum er på bordet. Men der er ingen nem vej.

Claus Bülow Christensen mener dog, at »House of Cards«’ storhedstid allerede var ovre.

»Serien har haft utrolig stor betydning, men her fem år efter har Netflix alligevel fået stor succes med mange andre serier, så det er ikke samme katastrofe i dag som for et par år siden. David Fincher laver jo serien »Mindhunter« i dag, og serieskaberen Beau Willimon er også videre, så jeg tror, de kommer over det,« siger Claus Bülow Christensen.

Da Trump rykkede ind i Det Hvide Hus, var det også som om, virkeligheden overhalede filmverdenen.

»En fra manuskript-teamet fortalte, at man blandt ideerne havde overvejet at lade russerne spionere mod præsident Underwood ved, at de blandt andet hackede sig ind på hans mail, men den idé droppede man for at være for urealistisk,« fortæller Claus Bülow Christensen for eksempel.

Forsikring mod anklager

For skuespilleren Kevin Spacey har anklagerne betydet et brat karrierestop. Anmeldelserne mod ham – ofte af unge mænd, der er blevet taget i skridtet af en fuld Spacey – har ført til politiundersøgelser mod ham i både USA og London, og samtidig med »House of Cards« har Netflix også stoppet en biografisk film om Gore Vidal med Kevin Spacey.

Senest har selskabet bag en ny Ridley Scott-film, der skulle have haft premiere om et par måneder, besluttet at klippe Kevin Spacey helt ud af filmen »All the Money in the World«, hvor han havde en central rolle som oliemilliardæren Getty, og genindspille scenerne med Christopher Plummer i rollen.

Også for fremtiden i Hollywood får skandalerne konsekvenser, mener de danske eksperter. Nye forholdsregler, der skal forsøge at sikre selskaber som Netflix og HBO mod de kostbare konsekvenser af nye skandaler.

»Gode serier vil stadig være båret af stærke hovedpersoner, men jeg tror, at man vil lave aftaler med skuespillerne om, at hvis der dukker den og den slags sager op, så bliver skuespillerne holdt økonomisk ansvarlige. Den slags kontraktlige forbehold har man ikke lavet før,« siger Keld Reinicke.