Da en TV-vært tog til genmæle

Jesper Eising Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har været den vigtigste kulturelle historie i den seneste uges tid? Har det været 200-årsdagen for Søren Kierkegaard, uddelingen af årets Reumert-priser eller måske det faktum, at et nyt stort søfartsmuseum i Helsingør allerede før åbningen mangler millioner på budgettet?

Nej, ingen af delene. Jeg vil derimod hævde, at den vigtigste, mest relevante og mest lærerige historie har været, hvad vi passende kunne døbe, »Morten Resens One Direction-gate«.

Lad mig lige først forklare for de uindviede: Morten Resen er en af de morgenfriske og populære værter på TV 2-programmet »Go’ Morgen Danmark«. I mandags havde han to teenagepiger i studiet. Den ene skulle til koncert med det britiske boyband One Direction, det skulle den anden ikke -– hun skulle til konfirmation. I løbet af interviewet begyndte pigen at græde – at hun ligefrem brød sammen er for stærkt et udtryk, men hun fik da tårer i øjnene over, at hun ikke skulle til One Direction-koncert – hvilket fik Morten Resen til at lægge armene omkring hende og love, at han ville skaffe hende en billet. Og man er jo ikke TV-vært for ingenting, så løftet blev virkelighed.

Se indslaget med den grædende pige på TV 2's Go' Morgen Danmark her
(eksternt link).

Alt lykkeligt i TV-land, skulle man tro, men da Morten Resen senere åbnede sine Facebook- og Twitter-profiler, strømmede det ind med rasende beskeder fra forældre til andre One Direction-fans, der angiveligt svinede TV-værten til, fordi han ikke også havde skaffet billetter til deres poder.

»This aggression will not stand,« som The Dude siger i kultrfilmen »The Big Lebowski«, og Morten Resen tog til genmæle og gik i rette med de sure forældre – til stor sympati fra mange andre.

Se Morten Resen tage til genmæle over for de vrede forældre, (eksternt link) når du scroller ned på TV 2's site.

Og hvad kan vi så lære af hele denne misere?

For det første, at det, der åbenbart fylder hverdagen hos mange forældre og deres børn –  i en tid, hvor et andet TV-program viser, hvordan en kinesisk skole på alle parametre trumfer en dansk folkeskole-ditto – er et medieskabt boyband.

For det andet, at vi lever i en dybt medieret virkelighed, hvor TV-værter bliver kultur- og normbærere, og hvor grænserne imellem iscenesættelse og spontanitet er udflydende.

For det tredje, at der i denne medierede virkelighed sammen med de sociale mediers voldsomme indtog i vores liv er lukket op for et virtuelt samtalerum, der i nogle tilfælde nedbryder normale konventioner for høvisk tale og almindelig civiliseret omgang til fordel for en veritabel skraldespand af ufiltreret skidtsnak og tilfældige følelsesbrud. 

Som forældre har vi en forpligtigelse til at lære vores børn om ret og pligt, frihed og ansvar, og vi har også en forpligtigelse til at lære dem – og hjælpe dem med – at begå sig kritisk, fornuftigt og civiliseret offline såvel som online.

Lad også dét være en lære af Morten Resens One Direction-gate.

Klumme-skribent Jesper Eising blev i forlængelse af denne klumme inviteret i Go' Morgen Danmark søndag 12. maj for at debattere forældrenes reaktion og sprogbrug. Se det her (eksternt link).