Coster Waldau-film kritiseres for »hvidvaskning«

Instruktøren og producenten bag en kommende film om oldtidens Egypten har undskyldt at have hyret for mange hvide skuespillere til rollerne som egyptiske guder.

Nikolaj Coster-Waldau spiller den egyptiske gud Horus i den kommende film »Gods of Egypt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Den danske stjerne Nikolaj Coster-Waldau er ufrivilligt blevet genstand for kritikere der mener, at filmen, “Gods of Egypt”, hvori han spiller den egyptiske gud Horus, er endnu et eksempel på Hollywoods uvilje mod at bruge sorte skuespillere.  

Kun et år efter, at filminstruktøren Ridley Scott fik omfattende kritik for at have begået såkaldt “whitewashing” (at hyre hvide skuespillere til roller der ifølge kritikerne burde have været givet til sorte skuespillere) i oldtidsdramaet Exodus: Gods and Kings”, er Alex Proyas’ “Gods of Egypt” på same måde blevet massivt kritiseret for samme foreteelse. Kritikerne mener, at når film udspiller sig i det gamle Egypten, bør skuespillerne retteligt være sorte eller brune snarere end hvide.

Kritikken er blandt andre blevet fremsat af sangstjernen Bette Midler, der tweetede:

- Hverken nutidens eller fortidens egyptere har været hvide. Bring geografien tilbage! Det er Afrika!!

Som følge af kritikken har instruktøren Alex Proyas og filmselskabet Lionsgate udsendt en officiel undskyldning for at have castet for mange hvide til filmens roller.

- At caste en film er en kompliceret process, men det er er klart, at vores valg skulle have indeholdt større diversitet. Jeg undskylder til alle dem der er blevet såret af vores beslutninger, skrev Alex Proyas i et statement, der blev sendt til Forbes.com.

Filmselskabet Lionsgate har også undskyldt de mange hvide skuespillere i filmen.

- Vi anerkender, at det er vores ansvar at medvirke til at afspejle diversiteten og kulturen i de tidsperioder, der bliver portrætteret. I dette tilfælde har vi fejlet at leve op til vore egne høje standarder for diversitet, og det undskylder vi dybt. Vi vil fortsat forsøge at gøre os bedre på dette område, lød ordene fra filmselskabet.

Ridley Scotts “Exodus: Gods and Kings” havde de hvide skuespillere Christian Bale, Joel Edgerton og Sigourney Weaver i historien om Moses og jødernes flugt fra Egypten, mens blandt andre Alex Gerard Butler, Brenton Thwaites og Nikolaj Coster-Waldau spiller diverse guder i “Gods of Egypt”.

Den nye film har også den sorte skuespiller Chadwick Boseman på rollelisten, uden at det dog har formildet kritikerne. De mener nemlig, at han bliver fremstillet på en stereotyp måde (på filmens plakater og i dens pressemateriale). “Gods of Egypt” har amerikansk premiere i februar.