»Coming to America« er blevet woke – og temmelig tandløs

80er-film bliver genoplivet i stor stil med kommende premierer på »Top Gun: Maverick«, »Ghostbusters 3« og »Bill & Ted Face The Music«. Hvis »Coming 2 America« er repræsentativ, er der dog kun behersket grund til at glæde sig.

Skuespilleren Eddie Murphy er aktuel i »Coming 2 America«, som i denne anmeldelse får tre stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix

»Coming to America« var tæt på en perfekt 80er-komedie. En klassisk fish out of water-historie om den forkælede prins Akeem (Eddie Murphy) fra det fiktive land Zamunda, der drog til Queens, New York, for at finde kærligheden.

I 80erne kunne Eddie Murphy ikke gøre noget forkert, og »Coming to America« var en af de sidste perler inden perioden fra start-90erne og frem til nu, hvor der ikke bare har været langt mellem snapsene, men hvor Eddie Murphy tilsyneladende har glemt, hvad snaps er.

Komikerlegenden formåede dog at genopfinde sig selv i det oversete, men glimrende drama »Dolemite Is My Name« fra 2019, og nu er han i den grad tilbage i vante rammer med »Coming 2 America«.

Nostalgi med nostalgi på

»Coming 2 America« er i højere grad blevet en hyldest til originalen end en god film. Hvor eksempelvis Netflix-serien »Cobra Kai« med stil og charme har formået at genoplive det ellers aldeles bedagede og kitschede »Karate Kid«-univers – og både har kælet for nostalgien, fortalt en medrivende historie og givet nye facetter til velkendte karakterer – er »Coming 2 America« mest nostalgi.

Den får til gengæld også alt, hvad den kan trække. Ikke bare er Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones og de andre kendte ansigter tilbage i deres gamle roller, der er også lagt arbejde i at støve selv de mindste biroller frem.

Der er en reference til »Bossen og bumsen«: Eddie Murphy laver sit gamle, men effektive trick med at bryde den fjerde væg og kigge direkte i kameraet, og i en af filmens første scener er der musikalske optrædender fra En Vogue, Gladys Knight OG Salt’N’Pepa. Det er utrolig hyggeligt, men det står også snart klart, at filmen ikke har frygteligt meget mere at byde på.

Thomas Brunstrøm

»»Coming 2 America« er lidt som at komme til gammel elev-fest på sin gamle skole.«


En uægte søn

Meget af originalens dynamik og comedy kom fra den overprivilegerede prins Akeem, der ikke anede, hvordan den virkelige verden fungerede. Her er præmissen nærmest omvendt, og det er bare ikke helt så sjovt. Akeem er blevet konge over Zamunda og har et problem med nabolandet Nexdoria, der ledes af den krigeriske General Izzi (Wesley Snipes, der tydeligvis har en fest med sin rolle).

Nexdoria truer med at invadere Zamunda, og den eneste måde at sikre freden på er et arrangeret ægteskab mellem Izzis datter og Akeems søn. Problemet er dog, at kong Akeem har tre døtre. Belejligt nok viser det sig dog, at han har en uægte søn i Queens, og sønnen bliver fluks hentet til Zamunda, hvorefter resten af handlingen foregår der.

Juhu – Eddie Murphy i forklædning …

Manuskriptforfatterne har tydeligvis været opmærksomme på tidens ånd og forsøgt at gøre handlingen woke. Hvor mandschauvinismen i Zamunda var en joke i originalen, er det en motor i handlingen her. Blandt andet fordi Akeems ældste datter sætter spørgsmålstegn ved, om en arbejdsløs slacker, der har boet fem minutter i Zamunda, er mere kvalificeret til at være tronarving end hende selv.

Det er en sympatisk tanke, men i iveren efter at være moderne er det, som om manuskriptforfatterne har glemt de gode jokes. »Coming 2 America« er simpelthen ikke særlig sjov, og hvor det i den første film var spændende, at Eddie Murphy i avanceret makeup spillede adskillige roller, virker det her lidt hengemt.

Især hvis man af en eller anden grund – eksempelvis fordi man skulle anmelde skidtet) har set »Norbit« eller »The Nutty Professor« – og dermed har nået en vis mæthed med hensyn til Eddie Murphy i forklædning.

»Coming 2 America« er med andre ord lidt som at komme til gammel elev-fest på sin gamle skole: De første 20 minutter er ret hyggelige, men på et tidspunkt kommer man også i tanker om, hvorfor man til daglig ikke ser sine tidligere skolekammerater. Den gør også, at man måske ikke skal sætte sin forventninger alt for højt til Eddie Murphys næste filmprojekt, som er »Beverly Hills Cop 4«.

»Coming 2 America«. Komedie, Længde: 110 minutter. Instruktør: Craig Brewer. Ude nu på Amazon Prime.