Comeback til Cavling

Forlaget Cicero/Chr. Erichsen har valgt at relancere en af Danmarks mest populære og mindst anerkendte forfattere. Navnet er: Ib Henrik Cavling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trivialforfatteren Ib Henrik Cavling står foran et comeback. I hvert fald hvis det står til forlaget Cicero/Chr. Erichsen, der sidst i denne måned udsender fire af mandens "bedste og mest markante romaner".

Ib Henrik Cavling, der døde 60 år gammel i 1978, nåede at skrive 62 romaner, der næsten allesammen blev sablet ned af anmelderne, men solgte i mere end to millioner eksemplarer - oven i købet efter først at være blevet bragt som føljeton i ugebladet Hjemmet.

Som person var Ib Henrik Cavling typen, der førte sig frem som levemand ved Rivieraen i skræddersyet habit og sølvknappet stok, kørte i hurtige biler og brugte mange penge på Monacos spillecasinoer, og alt dette og meget mere kan man læse i en introduktion til forfatterskabet, som triviallitteratur-kenderen Carsten Berthelsen har skrevet, og som vil være at finde i hvert af de fire bind, der nu er på trapperne.

Introduktionen er et forsvar for en forfatter, der, som Carsten Berthelsen skriver - "endte sine dage uden en snus anerkendelse fra de toneangivende", og som, stadig ifølge Carsten Berthelsen, er "befriende anderledes" og provokerer alle sanser, "når han er bedst".

Carsten Berthelsen understreger videre, at Ib Henrik Cavling, trods sin mondæne livsførelse, var en både flittig og pligtopfyldende forfatter, der altid afleverede sine manuskripter til tiden - fyldt som de var til randen med dramatik, kærlighed og en benhård liberalisme, der bl.a. kommer markant til udtryk i romanen "Kulturministeren", hvor forfatteren hudfletter den socialdemokratiske kulturpolitik, som efter hans mening ville føre landet ud i ruin.

"Kulturministeren" blev i 1966 bragt som føljeton i Ekstra Bladet, der dengang var fremme i forreste linie, når det gjaldt om at følge den almindelige populistiske modvilje mod offentlig kunststøtte, og bogen er en af de som nævnt fire romaner, som Cicero/Chr. Erichsen anser det for betimeligt at genudsende nu. De øvrige titler er "April", "Modellen" og "Skibsrederen", der hver især fås i, som det hedder, "smuk indbinding" for 129 kr. pr. stk.