Columbus var en tyran

Var Christopher Columbus en helt eller en tyran? Et nyt dokument efterlader os ikke tvivl om, at han i hvert fald var en brutal hersker.

John Vanderlyns skildring fra 1837-47 af Columbus¿ landgang på Guanahani i 1492 afspejler datidens næsegrus beundring for den store opdagelsesrejsende. Måske afslører arkivalierne, at han var en grum og sadistisk hersker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christopher Columbus gik ikke af vejen for at hugge folks ører og næser af, fremgår det af et nyt dokument fra et spansk arkiv. Han lod kvinder marchere nøgne gennem gaderne og solgte dem derefter som slaver. En historiker, Consuelo Varela, der har læst dokumentet, siger til den britiske avis The Guardian: »Hans styre var et tyranni«.

Endelig er der dukket nyt frem om Christopher Columbus (1451-1506) efter mange års søgen. Historikere er altid på jagt efter nyt om manden, der gives æren for at have opdaget Amerika. Og så skidt være med indianere og vikinger.

Et nyfundet dokument i et spansk landsarkiv i byen Valladolid tegner et særdeles ubehageligt portræt af Columbus som en brutal guvernør over det område i De caribiske Øer, som i dag svarer Den dominikanske Republik. Det var det område, som han var sat til at styre efter sørejserne mod Amerika. Rapporten om Columbus` gøren og laden har i 600 år været eftersøgt, men er nu dukket op. Den blev skrevet af en af de religiøse ridderordner, Calatrava Ordenen, på et tidspunkt, hvor den spanske konge og dronning var nervøse ved rygterne om Columbus' usædvanlig grove adfærd. Kong Ferdinand og dronning Isabella satte derfor Calatrava Ordenen til at undersøge sagen nærmere.

Manden, der blev sat til at skrive rapporten, hed Francisco de Bobadilla, og han skulle blive Columbus' efterfølger som guvernør efter dennes fald. Rapporten er på 48 sider, og omfatter udsagn fra både venner og fjender af Columbus. I alt blev 23 mennesker spurgt om deres syn på Columbus' og hans brødres optræden i kolonien. Dommen var hård, ja, selv hans venner indrømmede, at uhyrligheder havde fundet sted.

Der er mange rædselsvækkende beretninger i rapporten, som bl.a. omtaler en mand, der var blevet fanget for at stjæle korn. Han fik sin næse og ører skåret af og blev bagefter solgt som slave. En kvinde, der påstod at Columbus var af lav byrd, blev klædt nøgen af Columbus' bror Bartolomè og måtte ride rundt på et muldyr til spot og spe. Da Bartolomé beordrede hendes tunge skåret ud, lykønskede Columbus ham for at forsvare familiens ære.

Undersøgelsen endte med, at Columbus og hans brødre blev tvunget til at rejse tilbage til Spanien. Han var på turen tilbage i lænker, men selv om han aldrig fik sine titler tilbage, blev han dog sat på fri fod og fik lov til at rejse tilbage til De caribiske Øer. Historikeren Varela siger: »Nu kan vi forstå, hvorfor han blev fyret, og vi kan se, at der var gode grunde til det. Ferdinand og Isabella ville ikke have folk, der gav dem problemer. Columbus løste ikke problemerne, han skabte dem.«