Claudias store bedrag

DRs »Bedrag« holder spændingen simrende i alle lag og lader de mest pletfrie få snavsede fingre.

Chefjuristen Claudia står for det helt store moralske forfald i søndagens afsnit af  »Bedrag«, da hun lokker en investor ind i folden hos Energreen. Foto: DR. Fold sammen
Læs mere

Den hidtil bedste replik i DRs thrillerserie »Bedrag« blev leveret i det sjette afsnit, og det var selvsagt Energreen-direktør Sander, der leverede den – i en telefonsamtale med sin overmåde lyssky svenske håndlanger.

Sidstnævnte har en tendens til at tale i vage, men ikke desto mindre stærkt antydende vendinger, så da Sander beder ham om at holde lav profil et stykke tid, svarer svenskeren filosofisk: »Småland er smukt på denne tid af året«.

Men Sander er ikke til fals for naturbetragtninger. »Tak, og hvis du så også kunne holde op med at tale som et haiku-digt? Jeg er ved at blive sindssyg af det!«

Det var en rigtigt god stump dialog, for »Bedrag« har indimellem været tæt på at segne under sin egen overvægt af sammenbidte, glædesløse mænd med »Svenskeren« som et eksempel på en karakter, hvis intrigante alvor nærmer sig det selvparodiske.

Presset øges på karaktererne i alle samfundslagene, og da erhvervsjournalisten Mia Hermansens afsløringer er ved at bringe Energreens børsnotering i fare, er det atter økonomidirektør Ulrik Skov, der først klasker sammen under presset. Hele to gange brækker han sig af panikangst, og da det sker i Sanders privatfly, må Sander træde i karakter og stikke ham en håndmad, så det synger mellem skyerne.

»Tør dig om munden, ta’ et tyggegummi – og ta’ dig sammen!« snerrer han.

Management by fear kalder man det, og det er ikke noget, man kan lære på et weekendkursus.

Mads stalker hustruen – og elskerens bil

Strømermakkerne Mads og Alf (Thomas Bo Larsen og Thomas Hwan) er flyttet sammen, altså ikke på dén måde, men sensitivt nok til at kunne hjælpe hinanden med deres respektive trængsler.

Alfs elskerinde er blevet kørt ned og ligger i koma med alle sine hemmeligheder om Energreen (endnu en thriller-kliché, som »Bedrag« turnerer, uden at det føles som et deja-vu), mens Mads begræder, at hans hustru, Kristina, har forladt ham for en anden.

Bedst som man tror, at Mads er ved at komme sig en smule, drejer hans lille søn kniven rundt i såret, da han fortæller om Mors nye mands lækre sportsvogn. Det gør ondt i en bilelsker som Mads, der begynder at stalke hustruen. Man frygter, at det ikke bare er for at få et glimt af sportsvognen.

Men afsnittets største moralske fald står chefjuristen Claudia for, da hun bruger en intim forbindelse til løgnagtigt at lokke en investor ind i folden, således at Energreen kan forblive på ret kurs mod den eftertragtede børsnotering. Det er muligvis piv-urealistisk, men spændende, det er det sgu, og velgørende, at serien tør lade sine karakterer gå ud over kanten af det moralsk anstødelige.

Hvad: Bedrag.

Hvem: Instrueret af Per Fly, manuskript af Jeppe Gjervig Gram.

Hvor: DR1 søndag aften.